Een opstalverzekering: alles wat je moet weten

Een opstalverzekering: alles wat je moet weten

Inhoudsopgave

Als je een koophuis hebt, heb je daar waarschijnlijk een hoop geld voor neergelegd. In huidige tijden is het logisch dat je daar dus zuinig op bent en er alles aan doet om schade aan je huis te voorkomen. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Daarom is het verstandig een goede opstalverzekering af te sluiten om de kosten van eventuele schade te dekken. Lees verder over de opstalverzekering. Wat is het en hoe sluit je er één af?

Wat is het?

Met een opstalverzekering zijn de vaste elementen aan jouw huis gedekt tegen onverwachte schade. Een opstalverzekering dekt schade aan de muren, de fundering, de deuren, het sanitair en alle andere vaste elementen (behalve de ramen). Schade aan deze dingen kun je claimen bij de verzekering en hoef je niet uit eigen zak te betalen.

Wat is verzekerd?

Een opstalverzekering verzekert alleen schade door invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan weersomstandigheden zoals storm of schade door inbraak of vandalisme. Schade door opzet, nalatigheid of achterstallig onderhoud zul je toch echt uit eigen zak moeten betalen.

Is het verplicht?

Een opstalverzekering is niet verplicht. Wel is het verstandig er één af te sluiten, omdat de meeste mensen flink in financiële problemen kunnen raken als ze de schade aan hun huis zelf moeten betalen.

Hoeveel kost het?

Hoeveel je moet betalen voor jouw opstalverzekering hangt sterk af van jouw aantal schadevrije jaren en het eigen risico dat je besluit te nemen. Ga uit van zo’n 325 euro per jaar. 

Hoe kies je de juiste?

Het is belangrijk om goed de tijd te nemen voor het kiezen van de juiste verzekering. Verzekeringen kosten een hoop geld en je kunt een paar tientjes sparen door zorgvuldig te kiezen. Vergelijk daarom verschillende maatschappijen met elkaar. Als je al andere verzekeringen hebt of wil afsluiten is het verstandig om al je verzekeringen onder één dak af te sluiten. Vaak kun je dan een korting krijgen en bovendien scheelt het ontzettend veel gedoe tijdens de administratie van je eigen financiën. 

Hoe hou je de kosten zo laag mogelijk?

Verzekeringen zijn niet goedkoop en je wilt er daarom alles aan doen om ondanks dat zo min mogelijk te betalen. Naast zorgvuldigheid in het kiezen van de verzekering is het ook verstandig om echt even goed na te denken over je eigen risico. Online kun je hier handige rekentools voor vinden, om te ontdekken welk eigen risico de verstandigste keuze is, afgaande op jouw situatie en inkomen. Ga niet alle schade aan je huis claimen bij de verzekering. Dan komt je aantal schadevrije jaren op nul te staan en betaal je het jaar erop een hogere premie. In veel gevallen is het voordeliger om schade uit eigen zak te betalen. Gebruik je verzekering voor noodgevallen.