Babykamer inrichten: 5 handige tips!

Babykamer inrichten: 5 handige tips!

Inhoudsopgave

Het inrichten van de babykamer is een van de meest plezierige aspecten van zwangerschap, waarbij je met liefde en intuïtie de mooiste spulletjes en benodigdheden verzamelt voor dat kostbare kleintje in je buik. Het is een taak die met het hart wordt gedaan en op gevoel! Hoewel er geen strikte regels zijn, kunnen richtlijnen handig zijn. Waar moet je op letten bij het inrichten van de babykamer? Hoe begin je? Hier zijn de 5 tips die we graag met je delen!

Begin met de basis

Maak eerst een lijst van de essentiële benodigdheden. Denk aan een wiegje of bedje, een commode met aankleedkussen, een vloerkleed kinderkamer, een kledingkast en opbergdozen voor speelgoed en andere benodigdheden. Deze basisitems vormen de kern van de babykamer en zorgen voor functionaliteit en gemak.

Investeer in duurzame meubels

Wanneer je meubels voor de babykamer gaat kiezen is het verstandig om te investeren in duurzame opties. Ga bijvoorbeeld voor een meegroeibed dat enkele jaren meegaat of een commode die later als ladekast kan dienen. Duurzame meubels kunnen je op de lange termijn geld besparen en zorgen ervoor dat de babykamer met de behoeften van je kindje meegroeit.

Let op veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop in de babykamer. Het wiegje en de commode moeten bijvoorbeeld voldoen aan de veiligheidseisen. Plaats het wiegje niet in de buurt van de verwarming of direct zonlicht om oververhitting te voorkomen. Ook tocht moet je zien te vermijden, want hierdoor kan de kleine verkoud worden. Kies ook voor een zacht vloerkleed babykamer, zodat ze altijd warme voetjes hebben. Controleer of er geen losse snoeren, kleine voorwerpen of onbeschermde stopcontacten in de kamer zijn die gevaarlijk kunnen zijn voor een nieuwsgierige baby.

Kies voor verf of behang

Je hebt hier de keuze tussen verf en behang. Beide opties hebben hun voordelen, maar het is goed om te weten dat sommige verven, behanglijm en oplosmiddelen schadelijke stoffen kunnen bevatten. Als je besluit om de muren te schilderen of te behangen, doe dit dan ruim van tevoren en zorg voor goede ventilatie om mogelijke schadelijke dampen te verminderen. Als je zwanger bent, is het verstandig om deze taken aan je partner over te laten om mogelijke risico’s te minimaliseren.

Kies de juiste kleuren en accenten

Denk hierbij aan de grootte en lichtinval van de kamer. Donkere kleuren kunnen een kleine kamer nog kleiner doen lijken, terwijl lichte kleuren de ruimte groter laten lijken. Het is raadzaam om te kiezen voor neutrale of lichte kleuren, omdat ze een rustgevend effect hebben. Je zou eventueel één muur als accentmuur kunnen schilderen met een feller kleurtje of behang om de kamer wat levendigheid te geven. Naast de kleuren kunnen accenten zoals muurstickers, foto’s, schilderijen en naamletters de babykamer personaliseren en verfraaien. Hoe ga jij de kamer inrichten?