Wanneer je een borrelende afvoer in de badkamer hebt…

Wanneer je een borrelende afvoer in de badkamer hebt…

Inhoudsopgave

Een borrelende afvoer in de badkamer. Iedereen heeft dit geluid wel eens gehoord. Dat diepe, rommelende geluid dat plots uit de afvoer komt. En zo snel als het verschijnt, is het ook weer verdwenen. Maar één ding is zeker: binnenkort krijg je rioolproblemen! En daar zit niemand op te wachten. Maar wat kun je doen aan een borrelende afvoer in je badkamer? Lees verder voor meer informatie over de oorzaken en hoe je het probleem van een borrelende afvoer op kan lossen.

Vieze lucht en rioolvliegjes bij een borrelende afvoer

Naast een borrelende afvoer kun je ook ineens last krijgen van een hevige rioollucht. Misselijkheid, hoofdpijn, en andere gezondheidsklachten kunnen ontstaan als je hier aan bent blootgesteld. Om dit te voorkomen wil je het daadwerkelijke probleem zo snel mogelijk oplossen. Vooral in de badkamer kan dit komen door een probleem met dat afvoer van de douche, wastafel, of het bad. Volg daarom je neus en probeer uit te vinden waar de lucht vandaan komt. Dit is meestal gelukkig gemakkelijk te achterhalen.

Een ander probleem dat vaak gepaard gaat met een borrelende afvoer is de plotselinge verschijning van rioolvliegjes. Rioolvliegjes of latrinevliegjes zijn een muggensoort die verschijnt bij rioolproblemen. Ze leven van vocht en rottend, organisch materiaal. Bij een verstopping, lek, of breuk van een waterleiding krijgen ze dus een ideale broedplaats. Daarom wil je zo snel mogelijk de oorzaak van een rioolprobleem vinden.

Het is maar een borrelende afvoer?

Een borrelende afvoer kan het eerste teken zijn van ernstige schade aan leidingen. Een doorgezakte leiding bijvoorbeeld kan de oorzaak zijn van het geluid. Niet alleen als een leiding oud of versleten is, maar ook een aardverschuiving kan zorgen dat de leiding niet langer goed is aangesloten op het rioolsysteem. Dit is niet iets wat je zelf kan oplossen. Het is dus ook belangrijk dat je zo snel mogelijk een vakman inschakelt voor reparaties. Gelukkig is dit niet de enige oorzaak van een borrelende afvoer en zijn er ook oorzaken waar je zelf wat aan kunt doen.

Een verstopping van een afvoer

Misschien is de afvoer van badkamer simpelweg verstopt. Dat is een probleem wat je vaak vrij makkelijk zelf kunt oplossen. Zit de verstopping hoog in je gootsteen, wastafel, of douche? Controleer dan eerst de zwanenhals. Als het water hier niet goed door kan lopen, kun je met weinig moeite deze zelf ontstoppen en ben je snel van je borrelende afvoer af. Probeer dus ook eerst om de afvoer goed door te spoelen. Mocht het probleem toch dieper liggen, dan heb je in de meeste gevallen alsnog een rioolexpert nodig. Aarzel dan dus ook zeker niet om een deskundige in te schakelen!

Wanneer je een borrelende afvoer in de badkamer hebt…

Ander oorzaken van een borrelende afvoer

Niemand wordt blij van regen, maar bij flinke buien kunnen er ook flinke problemen ontstaan. Als je een borrelende afvoer hebt na een fikse regenbui, dan kan het zijn dat het hoofdriool is overstroomt. Ofwel, eer is te veel water voor het riool om te kunnen verwerken. Zeker als het hoofdriool ook voor hemelwaterafvoer moet zorgen, kan dit tot een overbelast riool leiden. En dit is een probleem waar je zelf weinig aan kan doen. 

Maar hoe krijg jij een borrelende afvoer van een overbelast hoofdriool? Wanneer bij veel regen als dit water op hoge snelheid het riool instroomt, wordt hierbij ook lucht met veel kracht mee naar beneden gedrukt. De enige manier voor deze lucht om te ontsnappen is via de aangesloten rioleringssystemen. Dit veroorzaakt vervolgens een borrelend geluid in je badkamer (of andere afvoeren). Zolang het ontluchtingskanaal in jouw huis goed werkt, hoef je hier gelukkig weinig zorgen over te hebben.

Een borrelende afvoer is altijd op te lossen

Wat de oorzaak van het borrelen in de afvoer ook is, er is gelukkig altijd een oplossing. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk de oorzaak te vinden. Op die manier is het probleem snel op te lossen is voordat het erger wordt. Wachten is nooit aan te raden bij de eerste tekens van een borrelende afvoer. Een verstopping is geen probleem, maar met een lekkage ben je veel verder van huis! Blijf daarom opletten en houd deze tips vooral in je achterhoofd.