Hoe kies je het beste internetabonnement?

Hoe kies je het beste internetabonnement?

Inhoudsopgave

Zoveel mensen, zoveel wensen. Hierdoor zijn er ook verschillende soorten internetabonnementen. Je kunt deze pakketten zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Hiermee zijn internetpakketten vaak ook maatwerk; ze zijn precies zo afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van een internetabonnement?

De verschillende soorten internetaansluitingen

Er verschillende soorten van internetaansluitingen; via de kabel, DSL en glasvezel. Kies je dan voor en internet abonnement voor kabelinternet of bijvoorbeeld voor glasvezel? We zullen ze hieronder eerst kort de verschillende manieren van internetverbinding toelichten.

Kabelverbinding

Een internetverbinding door middel van een internetkabel is één van de manieren om verbonden te zijn met het internet en wordt nog steeds heel vaak gekozen en toegepast. Kabelinternet is immers zo ver ontwikkeld, dat vrijwel iedere woning in Nederland verbonden kan worden met het kabelnetwerk, dat wordt uitgezonden vanuit het televisienetwerk. Overal door Nederland zitten netwerkcentrales van de verschillende internetproviders. Vanuit deze centrales worden kabels gelegd naar jouw woning, door de provider. Deze kabel moet verbonden worden met een modem, waardoor je het internetsignaal kan ontvangen.

DSL

Waar bij een kabelverbinding het internet via een coaxkabel op het televisienetwerk je huis binnenkomt, gebeurt dat bij DSL via het telefonienetwerk. Omdat het internet over de telefoonlijn gaat, kan het internet ontzettend traag zijn. De verbinding is ook eens tuk gevoeliger voor storingen en haperingen, maar het een goedkope manier om toch verbonden te zijn met internet. 

Glasvezel

Glasvezel is nog helemaal niet zo bekend in ons land, waardoor het ook nog volop in ontwikkeling is. Glasvezel is nu dan ook nog niet voor iedereen beschikbaar. De vezels van de kabels zijn gemaakt van glas, waardoor data verstuurd kan worden met lichtsignalen in plaats van elektronische signalen. Licht is sneller dan elektriciteit, wat glasvezelinternet sneller maakt dan bijvoorbeeld de kabelverbinding. Je kunt meer over glasvezel lezen in ons andere blog. 

Welk internetabonnement moet ik nemen?

In de wereld van internetabonnementen is er een hoop te kiezen, waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Helaas kunnen we je niet vertellen welke provider of welk abonnement het beste is voor jou, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten

Benodigde snelheid

De snelheid van internet wordt aangegeven met Mbit/s. Hoe hoger het aantal Mbit/s is, hoe sneller de data wordt verstuurd. De benodigde snelheid is afhankelijk van het aantal personen in het huis. Wanneer je maar alleen of met tweeën bent, heb je bijvoorbeeld al genoeg aan een snelheid vanaf 20Mbit/s. Hiermee kun je op Netflix en appen tegelijkertijd. Een gezin van vier personen met ieder een eigen tv en telefoon heeft pas voldoende vanaf 100Mbit/s. 

Beschikbaarheid

Ook is het belangrijk te weten welke internetverbindingen er voor jou beschikbaar zijn. Je kunt online heel gemakkelijk de postcodecheck uitvoeren, om te weten te komen welke netwerken voor je beschikbaar zijn. Met name glasvezel is nog niet voor iedereen beschikbaar. 

Betrouwbaarheid

Ga voor jezelf na in hoeverre een stabiele internetverbinding belangrijk is voor je online activiteiten. Worden er bijvoorbeeld regelmatig videogames gespeeld, live voetbalwedstrijden gekeken of online vergaderingen bijgewoond vanuit huis? Dan is het belangrijk dat je kunt vertrouwen op een stabiele internetverbinding. In dit geval zou een glasvezelaansluiting de voorkeur kunnen hebben, dankzij het stabiele netwerk.