Je eigen VPN server thuis opzetten? Dat doe je zo!

Je eigen VPN server thuis opzetten? Dat doe je zo!

Inhoudsopgave

Het gebruik van een VPN verbinding was in eerste instantie alleen populair bij bedrijven om de gegevens van hun klanten te beschermen. Vandaag de dag wordt er echter steeds meer gebruik gemaakt van VPN verbindingen in de thuissfeer. Logisch, want een VPN biedt een hoop voordelen. Als je een VPN verbinding af wil nemen van een aanbieder betaal je soms een behoorlijk bedrag per maand. Dit is niet voor ieder huishouden haalbaar. Gelukkig is het ook mogelijk om zelf een VPN server op te zetten. In dit artikel vertellen we je hoe je dat kunt doen!

VPN protocollen waar je uit kunt kiezen

Met een VPN verbinding creëer je een versleutelde tunnel tussen jouw apparaat en het internet, waar verder niemand in kan. Er zijn verschillende VPN protocollen die je hiervoor kunt gebruiken, waaronder pptp, sstp, ikev2, l2tp/ipsec, OpenVPN en WireGuard. Die laatste twee zijn eigenlijk de beste die je kunt gebruiken, alleen WireGuard is nog volop in ontwikkeling. Voor nu is OpenVPN dus de beste keuze, aangezien deze open source is, een sterke versleuteling biedt en voor bijna alle platformen gebruikt kan worden.

De beste plek voor het opzetten van een VPN

De beste plek die je kunt kiezen voor het opzetten van een VPN verbinding thuis is je router. Op die manier gaat al het internetverkeer in je huis via de beveiligde VPN tunnel, niet enkel het verkeer van één apparaat. De meeste thuisrouters beschikken helaas niet over de mogelijkheid om een VPN server op te zetten. Geeft jouw router deze optie niet, dan zou je dit alsnog kunnen proberen met behulp van de firmware van DD-WRT. Ga je dit zelf doen, zorg dan wel dat je echt weet waar je aan begint of dat er iemand meekijkt die er verstand van heeft. Dit is namelijk geheel op eigen risico. Eventuele schade zal niet worden vergoed door je provider. Je kunt er ook voor kiezen om de VPN server te installeren op een nas-apparaat dat je vervolgens weer met je router verbindt. Dit geeft hetzelfde resultaat, maar dan wel met een tussenstap. In de praktijk zul je weinig merken van die tussenstap in de snelheid van je netwerk.

Toch kiezen voor een aanbieder

Heb je niet al te veel verstand van ICT en ken je ook niet echt iemand die hier veel verstand van heeft, dan is het waarschijnlijk wel verstandiger om gewoon voor een aanbieder te kiezen in plaats van zelf een VPN server op te zetten. Het is namelijk een erg ingewikkeld proces. Er zijn een hoop goede aanbieders die niet de hoofdprijs vragen voor hun VPN verbindingen, zoals ExpressVPN. Je betaalt dan wel een maandelijks bedrag, maar je weet wel zeker dat jouw apparaat goed beveiligd is!