Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Inhoudsopgave

Houten vloeren zijn hartstikke populair; het geeft een warme en knusse sfeer aan je woning. Het liefst zou je die prachtige houten vloer dan ook door willen trekken tot in de keuken. Maar is een houten vloer wel zo geschikt voor in de keuken? Vlekken kunnen namelijk gemakkelijk in het hout trekken.  In dit artikel lees je er alles over!

Waarom kiezen voor een houten vloer in de keuken?

Veel mensen kiezen ervoor om de houten vloer door te leggen tot in de keuken. Dit geeft een gevoel van rust en eenheid in huis. Houten vloeren zijn dan ook zeker geschikt voor in de keuken, mits deze goed is afgewerkt. Een enkele laag olie is hiervoor helaas niet voldoende om de vloer optimaal te beschermen. Zeker in de keuken is de kans groot dat er af en toe iets op de grond valt. Vlekken of vocht kunnen dan in het hout trekken, waardoor je vlekken krijgt. Deze vlekken krijg je er niet zomaar meer uit en daarom is een goede beschermlaag essentieel voor de levensduur van de houten vloer. 

Zorg voor een goede beschermlaag

Of een houten vloer geschikt is voor in de keuken, hangt af van een aantal factoren. Eén belangrijke factor is de afwerking van de vloer. Een goede en sterke beschermlaag is enorm belangrijk voor de levensduur van die mooie houten vloer. Een houten vloer in keuken kan worden behandeld met lak of olie/wax. Hieronder worden deze twee soorten nader uitgelegd.

Ultraviolette oliën 

De UV-olie wordt in meerdere lagen machinaal aangebracht. Daarnaast kan je kiezen om er nog een extra coating op toe te voegen. Dankzij deze manier van afwerken wwordt de vloer tot wel 15 jaar lang goed beschermd. Het voordeel van een UV behandelde vloer is dat deze weinig onderhoud nodig heeft. Het nadeel is dat de vloer niet gemakkelijk bij te werken is. 

Oliën

De olie wordt machinaal aangebracht op de vloer in twee tot drie lagen. Doordat dit met een machine gebeurt, trekt de olie tot diep in de houtvezels. Hierdoor wordt niet alleen de bovenkant, maar de gehele vloer goed beschermd. Vuil, vocht en vlekken hebben hierdoor geen kans om de vloer in te trekken, omdat de vezels al verzadigd zijn van de olie of wax. Een geoliede vloer kan plaatselijk worden bijgewerkt én de vloer is rijker van kleur. Ook slijt de olie op een heel natuurlijke manier, waardoor slijtage van de olie nauwelijks zichtbaar is en de vloer erg lang mooi blijft. Een nadeel is dat de vloer ieder jaar opnieuw in de onderhoudsolie moet. Om de juiste bescherming te kunnen blijven bieden.  

Ultraviolette houten vloeren

Ultraviolette behandelde houten vloeren met een extra protect laag zijn bijzonder geschikt voor leefsituaties waarin extra bescherming tegen slijtage en morsen nodig is, zoals in drukbezochte keukens. De extra protect laag fungeert als een schild dat de vloer nog beter beschermt tegen dagelijkse uitdagingen. Het resultaat is een vloer die niet alleen lang meegaat, maar ook bestand is tegen intensief gebruik. Deze UV-behandelde vloeren behouden hun oorspronkelijke uitstraling en vereisen over het algemeen minder onderhoud dan traditioneel geoliede vloeren. Het is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar duurzaamheid en gemak in hun keukenvloer.