Koken zonder gas; wat zijn de alternatieven?

Koken zonder gas; wat zijn de alternatieven?

Inhoudsopgave

Koken zonder gas klinkt misschien als een lastige opgave, maar is tegenwoordig heel goed te doen. In de laatste tien jaar zijn er allerlei alternatieven op de markt gekomen, waardoor gas niet langer de enige optie is die je hebt. Dus hoe gewend je het ook bent, je kan zeker koken zonder gas. Hier vind je de meest voorkomende opties, dus lees snel verder!

De betaalbare elektrische kookplaat

Wellicht de goedkoopste optie ter vervanging van je gasplaat, de elektrische kookplaat is zeker het overwegen waard. Niet alleen zijn ze zeer betaalbaar, ze zijn ook mobiel. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact. Maar er kleven ook nadelen aan deze optie. Het duurt lang voor ze heet zijn, geven warmte af aan de omgeving, gebruiken veel energie, en blijven na gebruik nog lang heet. Ze zijn heel handig voor extra capaciteit, maar het is geen ideaal alternatief voor koken zonder gas. 

Een keramische kookplaat om te koken zonder gas

Vergeleken met een elektrische kookplaat heb je bij een keramische kookplaat veel minder warmteverlies. Dit komt doordat bij een keramische kookplaat spiralen in platen van keramiek verwarmd worden. Daarbij komt dat ze net als elektrische kookplaten een betaalbaar alternatief zijn. Maar vergeleken met voorgaande optie zijn ze ook energiezuiniger. Daarbij komt als extra voordeel ook nog kijken dat praktisch alle pannen op deze kookplaat gebuikt kunnen worden en dat ze makkelijk zijn schoon te houden. De nadelen aan een keramische kookplaat is dat niet de hele plaat is te gebruiken als warmtebron, ze zijn traag in zowel opwarmen als afkoelen, en ze blijven na gebruik nog enige tijd nagloeien. Toch is het een goed alternatief voor koken zonder gas.

Inductie als oplossing voor koken zonder gas

De meest prijzige optie zijn de inductiekookplaten. Ze kosten dan wel wat meer, maar zijn absoluut het overwegen waard als je graag wilt koken zonder gas. Elektrische spoelen creëren een magnetisch veld dat doorloopt in de pan. De pan wordt dan door wrijvingshitte verwarmt. Hiermee heb je direct één van de grootste voordelen, er gaat namelijk geen warmte verloren in de omgeving. Als alternatief voor koken zonder gas is het zeker de meest efficiënte optie. Daar komt bij dat inductiekookplaten zeer veilig zijn omdat ze niet nagloeien, alleen de pan wordt immers heet. En door het gladde, even oppervlak zijn deze kookplaten makkelijk schoon te houden. 

Het grootste nadeel is wel dat je speciale pannen nodig hebt voor het gebruik van een inductiekookplaat. De meeste pannen die in recente jaren op de markt zijn gebracht zijn geschikt voor inductie koken, maar als je twijfelt kun je controleren of de onderkant van je pan magnetisch is door hier een magneetje tegen te houden. Grote kans dat de meeste van je pannen gewoon op een inductiekookplaat gebruikt kunnen worden. Een inductiekookplaat is dan ook zeker het overwegen waard als je wilt koken zonder gas. 

Koken zonder gas; wat zijn de alternatieven?

Andere opties voor koken zonder gas

Tot slot zijn er nog enkele andere opties voor koken zonder gas. Wat bovenstaande kookplaten allemaal gemeen hebben is dat ze op elektriciteit werken. En doordat het opwekken van stroom steeds schoner wordt zijn het goede alternatieven voor koken zonder gas. Maar ook andere apparaten die op elektriciteit werken zijn daarom het overwegen waard. Grote kans dat in jouw  keuken al een slowcooker, magnetron en/of elektrische oven staan. Dit zijn natuurlijk ook allemaal opties om te koken zonder gas.