De vijf tips voor een goede keuken indeling

De vijf tips voor een goede keuken indeling

Inhoudsopgave

Met deze tips voor een goede keuken indeling richt jij je nieuwe keuken in een handomdraai in. Vooral bij een kleinere keuken zijn deze tips handig, maar ook bij een grote keuken is het zeker de moeite waard om over de volgende punten na te denken. Met deze tips voor een goede keuken indeling stel je in no-time je droomkeuken samen. Lees dus vooral snel verder!

Eerste tip voor een goede keuken indeling: zie de keuken als een werkplek

Drie keer per dag maak je volledige maaltijden in deze ruimte. Je besteedt dus eigenlijk best wel veel tijd in de keuken. Het is daarom van belang om bij het inrichten van de keuken rekening te houden met ergonomie en gebruiksvriendelijkheid. Niets is vervelender dan jezelf in de weg lopen tijdens het koken. De belangrijkste tip voor een goede keuken indeling  is om goede na te denken over de locatie va de kookplaat, de spoelbak, en de koelkast. Deze drie vormen als het ware het hart van je keuken als meest gebruikte keukenzones. Door de afstand tussen die drie kort te houden help je jezelf om sneller en nauwkeuriger te kunnen werken. 

Gebruik lades in plaats van planken in de onderkasten

Met lades in plaats van planken in de onderkasten geef je jezelf meer zicht op de inhoud. Met een volledig uittrekbare lade houdt je goed overzicht en weet je precies wat waar is opgeborgen. Wel zo handig als je snel een ovenwant of extra kookpan nodig heb. En extra fijn is dat je minder hoeft te bukken voor dingen die je nodig hebt. Deze tip voor een goede keuken indeling scheelt dus ook weer voor je rug en knieën. Ideaal dus om dingen op te bergen die je veel gebruikt!

Vergeet de ruimte onder spoelbak niet

Het is vaak een beetje een verdomhoekje, maar de ruimte onder de spoelbak is zeker goed te benutten. Zeker een handige tip voor een betere keuken indeling, want de ruimte onder de spoelbak is vaak loze ruimte. Er zijn allerlei spoelbakoplossingen om deze ruimte optimaal te benutten. Denk bijvoorbeeld aan een spoelbaklade, deze buigt om de spoelbak heen en geeft je toegang tot een stukje ruimte waar je anders niks kan opbergen. Vooral heel handig voor alle kleine spulletjes die je normaal rond de spoelbak hebt staan, zoals afwasmiddel, afwasborstels, en sponzen. Met deze tip voor een goede keuken indeling ziet de spoelbak er direct een stuk opgeruimder uit!

Denk ook aan je winkelgewoontes

En daarmee worden natuurlijk je inkopen in de supermarkt bedoeld. Ben je iemand die per dag besluit wat er gegeten wordt en ga je dus bijna dagelijks naar de supermarkt? Dan heb je natuurlijk minder beschikbare opbergruimte nodig. Ben je meer het type dat één keer in de week boodschappen doet en met meerdere volle boodschappentassen thuiskomt, dan zul je meer ruimte nodig hebben in de keuken. Vooral bij een kleinere keuken is het dan belangrijk om iedere vierkante centimeter zo goed mogelijk te besteden. Extra tip voor een goede keuken indeling hier is om ook rekening te houden met hoe groot je huishouden is.

De vijf tips voor een goede keuken indeling

De belangrijkste functie van je keuken: koken

Je zou het bijna vergeten, maar de belangrijkste activiteit die je doet in de keuken is natuurlijk koken. Al naar gelang je kookgewoontes zijn de wensen die je in een keuken hebt ook anders. Als tip voor een passende keuken indeling geven we je mee om hier ook over na te denken. Ben je een echte keukenprins of -prinses en sta je het liefst iedere dag in de keuken om uitgebreid te koken? Dan is de beste tip voor een keuken indeling om vooral na te denken over welke keukenmaterialen je het meest gebruikt. Die wil je natuurlijk altijd binnen handbereik hebben. Ben je meer het type dat liever even snel iets opwarmt? Dan heb je hele andere behoeften in een keuken en past een andere indeling beter bij je. Zo krijg je een keuken die voor je gemaakt is. 

Een bonus tip voor een ideale keuken indeling

Tot slot is één ding nog heel belangrijk bij het kiezen van de perfect keuken indeling voor jouw keuken. Het is een plek waar je vaak veel tijd doorbrengt, dus zorg dat het echt een plekje voor jezelf is. Wat voor interieur je ook hebt of welke stijl je ook hebt, laat deze tips voor een goede keuken indeling je er niet van weerhouden om een keuken te kiezen waar je vooral ook blij van wordt. Want vergeet niet, een keuken gaat vele jaren mee.