De gezonde school: 7 voordelen van groene schoolpleinen voor docenten en kinderen

De gezonde school: 7 voordelen van groene schoolpleinen voor docenten en kinderen

Inhoudsopgave

Vergeet de betonnen blokken en gevaarlijke stoeptegels op het schoolplein. Groene schoolpleinen maken de leefomgeving van schoolgaande kinderen veiliger, gezonder en leuker. De nieuwe omgeving voor hen is een groene schoolplein en dat biedt talloze voordelen voor kinderen, het onderwijs en de omgeving. Dit zijn de 7 voordelen van groene schoolpleinen. 

#1 Natuurlijke leeromgeving

Groene schoolpleinen creëren een natuurlijke leeromgeving waar kinderen kunnen leren en ontdekken. De aanwezigheid van planten, bomen en dieren stimuleert nieuwsgierigheid, onderzoek en een dieper begrip van de natuurlijke wereld. Kinderen kunnen interactie hebben met de natuurlijke elementen en leren over ecosystemen, plantengroei, dierenleven en milieukwesties. Daarom is groenbeheer zo belangrijk op schoolpleinen!

#2 Groen bevordert de creativiteit

Groene schoolpleinen stimuleren creativiteit en bevorderen de verbeeldingskracht. Ze kunnen natuurlijke elementen gebruiken voor spel, het verkennen van de wereld en het creëren van eigen fantasiewerelden. Dit stimuleert weer creatief denken bij de jonge mensen, wat uiteindelijk weer hun leerprestaties bevordert. 

#3 Groen moedigt fysieke activiteit aan

Groene schoolpleinen moedigen lichamelijke activiteit aan bij kinderen. Door te rennen, klimmen, springen en spelen in een natuurlijke omgeving, worden kinderen gestimuleerd om actief te zijn en hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Door fysieke beweging zijn kinderen rustiger in de klas en ze slapen beter. Dat is stiekem ook weer fijn voor de ouders. 

#4 Groen verbetert de concentratie 

Groene omgevingen hebben positieve effecten op de concentratie, focus en het welzijn van kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat groen in de omgeving kan helpen bij het verminderen van stress, angst en aandachtsproblemen. Kinderen kunnen beter ontspannen en concentreren. Ook dat zal terug te zien in de resultaten. 

#5 Toevoeging voor het lesprogramma

Groene schoolpleinen bieden talloze educatieve mogelijkheden. Ze kunnen dienen als buitenlokalen waar lessen in natuurwetenschappen, ecologie, tuinieren en duurzaamheid kunnen worden gegeven. Kinderen kunnen deelnemen aan het planten en onderhouden van tuinen, het observeren van dieren en het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten. Dit bevordert een hands-on leerervaring en een dieper begrip van de natuurlijke wereld.

#6 Bewustzijn voor milieu en duurzaamheid

Groene schoolpleinen bevorderen milieubewustzijn en duurzaamheid bij kinderen. Door hen in contact te brengen met de natuur, leren ze het belang van natuurbehoud, duurzaam gebruik van hulpbronnen en respect voor het milieu. Door ze op jonge leeftijd hiervan bewust te maken, gaan ze op latere leeftijd beter met de wereld om. 

#7 Groen versterkt het groepsgevoel 

Groene schoolpleinen kunnen dienen als ontmoetingsplaatsen voor de gemeenschap. Ze bieden ruimte voor buitenschoolse activiteiten, evenementen en betrokkenheid van ouders. Daarom versterkt groen het groepsgevoel bij ouders en kinderen. Wil je professioneel advies over groene schoolpleinen en groenaanleg en beheer? Neem dan contact op met Donkergroen.