Dit jaar een huis kopen in Helmond? Hier moet je rekening mee houden!

Dit jaar een huis kopen in Helmond? Hier moet je rekening mee houden!

Inhoudsopgave

Ben je van plan dit jaar een huis te kopen in de regio Helmond, of in een andere plaats in het zuiden van Nederland? Dan is het natuurlijk wel zo handig om te weten hoe de algemene woningmarkt en de markt in deze regio ervoor staat. Zo weet je tenminste waar je aan toe bent en of dit wel de juiste tijd is voor jou om voor een koophuis te gaan. In dit artikel gaan we verder in op de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt!

Ontwikkelingen in de huizenprijzen

De huizenprijzen waren de afgelopen jaren torenhoog, onder andere door de lage hypotheekrente en de hoge vraag naar woningen. Op dit moment lijkt het er echter op dat de markt aan het afkoelen is. Huizenprijzen zijn aan het dalen. Veel experts verwachten dat de prijzen dit jaar in totaal met 6% gaan dalen en dat ze in 2024 nog verder zullen dalen. De voornaamste reden van de daling van de huizenprijzen is het stijgen van de hypotheekrente. 

Ontwikkelingen in de hypotheekrente 

Doordat de hypotheekrente stijgt, gaat de maximale hypotheek die mensen kunnen krijgen omlaag. Een hogere rente betekent immers hogere maandlasten. Als de salarissen niet hard genoeg mee stijgen, wordt het moeilijker voor mensen om een hypotheek te krijgen. Hierdoor gaan de huizenprijzen weer omlaag, aangezien de huizen anders niet meer verkocht kunnen worden. Wanneer de prijzen weer ver genoeg gestegen zijn, neemt de betaalbaarheid van de woningen weer toe en zul je weer een hogere maximale hypotheek kunnen krijgen. Aangezien er het afgelopen halve jaar veel is veranderd, is het verstandig om een hypotheekgesprek aan te vragen bij een adviseur, ook als je dit een half jaar of langer geleden nog hebt gehad. De kans is namelijk groot dat de maximale hypotheek die je kunt krijgen nu lager is. Er zijn particuliere advies bedrijven, banken en makelaars waar je hiervoor terecht kunt, zoals Makelaar van Uffelen

De huizenmarkt in Helmond 

Wil je specifiek iets weten over de stand van zaken in een bepaalde regio? Dan is het verstandig om naar een adviseur uit die regio te gaan. Wil je een huis kopen in Helmond? Vraag dan het liefst advies aan een makelaar in Helmond. Een regionale makelaar weet het meest over de huizenmarkt in de regio waarin jij zoekt. Zoek daarnaast ook uit of de regio waarin jij graag wil gaan wonen op dit moment de beste keuze is in jouw situatie. De huizenprijzen verschillen namelijk erg per regio. Dit betekent dat je op andere plekken misschien wel meer waar voor je geld kunt krijgen. In sommige gevallen is het de moeite waard om ook andere plaatsen te overwegen.