Een klopboormachine of een boorhamer kopen?

Een klopboormachine of een boorhamer kopen?

Inhoudsopgave

Ben je bezig met een grote klus of ben je gewoon een fanatiek klusser en wil je graag een goede boormachine aanschaffen voor je werkzaamheden? Dan zijn er een aantal soorten boormachines waar je uit kunt kiezen. De klopboormachine en boorhamer zijn over het algemeen de meest populaire boormachines op de markt. Twijfel je welke van deze twee boormachines het meest geschikt is voor jou om aan te schaffen? In dit artikel lichten we de verschillen tussen de twee voor je toe, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken!

Wat kun je met een klopboormachine?

Een klopboormachine werkt met een kloppende beweging, wat de naam natuurlijk ook al suggereert. De boor werkt met twee verschillende schijven met gekartelde tanden. De ene draaiende schijf zit op de as, net achter de boorkop en de andere schijf zit tegenover de roterende schijf echt vast op de machine. Wanneer de boormachine uit staat, raken deze twee schijven elkaar niet aan. Zet je de klopboor aan, dan grijpen de tanden van de twee schijven in elkaar en gaan ze ronddraaien. De gezamenlijke rotatie van de twee schijven veroorzaakt een sterke trilling, die ervoor zorgt dat je met een klopboormachine steen kunt vergruizen. Ga je in baksteen, hout of metaal boren? Dan kun je het beste een klopboormachine kopen. 

Wat kun je met een boorhamer? 

Een boorhamer brengt op een andere manier de slagkracht over dan een klopboormachine. Dat is eigenlijk het grootste verschil tussen de twee boormachines. Een boorhamer brengt namelijk slagkracht over door middel van een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. De slag die hierdoor wordt opgewekt, brengt de machine direct over op de boor. De kracht waarmee dit gebeurt, is voor groter dan bij een klopboormachine. Dit zorgt ervoor dat een boorhamer ook door extreem harde materialen heen kan komen. Als je in beton moet boren, kun je dus het beste gaan voor een boorhamer. Een klopboor komt hier waarschijnlijk niet doorheen. 

Welke boormachine is het meest geschikt?

Ga je in erg harde materialen boren, zoals beton, dan kun je het beste kiezen voor een boorhamer. Ga je boren in hout, baksteen of metaal, dan is een klopboormachine een betere keuze. Bij het gebruik van een boorhamer bij deze materialen is er namelijk meer kans op beschadiging van het materiaal, omdat de boorhamer met teveel kracht boort. Wil je juist een klein oppervlak breken, dan kun je dit wel met een boorhamer doen. Natuurlijk zijn er ook verschillende boorkoppen beschikbaar voor zowel de boorhamer als de klopboormachine, waardoor je bijna iedere klus kunt klaren als je ze allebei in je gereedschapskist hebt zitten!