Een stappenplan voor houtreparaties

Een stappenplan voor houtreparaties

Inhoudsopgave

Heb je schade ontdekt aan een houten meubel, kozijn of trap? Dan wil je dit natuurlijk het liefst kunnen repareren, zonder hier enorm veel geld aan uit te geven. Wij helpen je hier graag bij, met een handige handleiding voor doe-het-zelvers van elk niveau. Voor een meubel en trap gebruik je meestal onze Plamuur. Deze is voor kleinere houtschades. Houtrotvuller gebruik je alleen bij houtrot of voor het opvullen van grote gaten in hout. Hierin vind je een lijst met benodigdheden, een stappenplan en een aantal handige tips om zelf houtschade gemakkelijk te repareren.

Wat heb je nodig?

Een aantal benodigdheden zijn onmisbaar als je houtschade gaat repareren:

 • Houtrotvuller, bijvoorbeeld de Premium Houtrotvuller van EAZYFIX of de Plamuur
 • Schuurpapier (grof en fijn)
 • Plamuurmes
 • Kwast
 • Schoonmaakdoekjes
 • Schone emmer met water
 • Nitril handschoenen

Hoe ga je te werk?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom voor een schone, droge en stofvrije werkomgeving. Zorg ook dat er geen verf meer op het reparatieoppervlak zit, dit kun je verwijderen met schuurpapier. Daarnaast is het verstandig om geen nieuwe kleding te dragen, want hier zouden vlekken op kunnen komen. Ook raden we het gebruik van wegwerphandschoenen aan. Daarna kun je beginnen aan de reparatie:

 1. Inspecteer de schade en het beschadigde hout. Verwijder losse delen en eventueel rot hout met schuurpapier of een beitel
 2. Meng de houtrotvuller volgens de instructies op de verpakking tot een egale massa en breng het mengsel aan met een plamuurmes. Voor een gelijkmatige afwerking strijk je het oppervlak glad met het plamuurmes.
 3. Laat de houtrotvuller drogen volgens de aangegeven tijd van de verpakking. Als de houtrotvuller droog is, schuur je het gerepareerde oppervlak glad met grof schuurpapier om oneffenheden glad te maken. Daarna gebruik je fijn schuurpapier voor een volledig gladde afwerking.
 4. Voor de afwerking verwijder je eerst het stof en vuil met een schoonmaakdoekje of borstel. Daarna kun je het hout schilderen, zodat het weer hetzelfde eruitziet als de rest. Je kunt ook eerst nog een primer gebruiken voor je het hout schildert.

Waar houd je rekening mee?

Maak je gereedschappen ook altijd direct schoon, voordat de vuller uithardt. Houd ook rekening met het weer, voor je aan de slag gaat: droog weer zorgt voor optimale droogtijden. Dit is noodzakelijk om vocht in je reparatie te voorkomen. Volg de instructies bovendien goed op voor het beste resultaat en een duurzame reparatie.