Hout donkerder maken: Dit zijn de mogelijkheden

Hout donkerder maken: Dit zijn de mogelijkheden

Inhoudsopgave

Bestaat jouw interieur voornamelijk uit hout, maar wil je hierbij wel eens een andere kleur krijgen? Dan kun je hout donkerder maken. Er zijn een groot aantal verschillende mogelijkheden op dit gebied te vinden. Je kunt namelijk verschillende materialen vinden die ervoor zorgen dat er een goed eindresultaat komt. Het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je dit kunt doen, zodat je de gewenste resultaten kunt behalen. Maar welke mogelijkheden kun je precies aan denken voor dit proces? En hoe kun je dit op een goede manier uitvoeren? 

Kijken naar de juiste materialen 

Voordat je daadwerkelijk naar de manieren kijkt, is het goed om te weten hoe je het hout moet behandelen. Zo moet je eerst zorgen dat je kijkt welke materialen je wel en niet met elkaar kunt combineren. Als je jouw hout met olie behandelt, kun je producten op waterbasis niet meer gebruiken. Als je eerst uit wilt proberen wat je leuk vindt, zul je dus met producten op waterbasis moeten beginnen. Zo kun je bijvoorbeeld waterbeits gebruiken om het hout en de kwast te ontvetten. Dit zorgt dat de nieuwe materialen beter blijven pakken. 

Met olie werken op het hout 

Hout donkerder maken kan dan onder andere door olie te gebruiken. Je kunt lijnolie pakken, welke je met een kwast aan kunt brengen. De nerven zullen dan goed tot hun recht komen. Je kunt ervoor kiezen om meerdere lagen toe te passen, maar ook door voor minder te gaan. Door eerst proefstukjes te maken, weet je precies wat je allemaal kunt verwachten en kun je daarna het volledige oppervlak behandelen. Houd er dus wel rekening mee dat je later geen producten op waterbasis meer kunt gebruiken. Wel kun je het hout weer donkerder maken op een later moment als je wederom voor olie kiest. 

Hout donkerder maken: Dit zijn de mogelijkheden

Ammoniak gebruiken voor houtbewerking 

Ammoniak gebruik je vaak voor het schoonmaken. Je hebt dan ongetwijfeld al eens gezien dat het een effect heeft op het hout. Ammoniak gebruiken voor hout donkerder maken is daarom ook mogelijk. Dit komt doordat er veel tannine in verschillende houtsoorten zit. Je doet hiervoor de ammoniak in een kunststof bak en legt het hout erin. Je moet de bak afsluiten en een dag laten staan. Halverwege kun je al een keer kijken of je de kleur goed vindt. Zorg er wel voor dat het jouw gezondheid niet in de weg staat. Zet de bak daarom uitsluitend in een geventileerde ruimte, zodat het niet op jouw longen slaat. 

Schoenpoets op verschillende manieren toepassen 

Je kunt hout ook donkerder maken door schoenpoets te gebruiken. Schoenpoets heeft als kenmerk dat er altijd al een kleur aan zit, welke jij kunt benutten. Je kunt de schoenpoets eventueel verdunnen met water als je deze aangebracht hebt op het hout, maar ook puur laten om gebruik te maken van de kleur zelf. Je wrijft de schoenpoets volledig uit en laat dit drogen. Na het drogen zie je het uiteindelijke eindresultaat en kun je jouw volledige interieur hierop aan laten sluiten. 

Het verschil met vurenhout 

Vurenhout is een bepaald soort hout waar je verschillende kanten mee op kunt. Je kunt hiervoor wederom dezelfde materialen gebruiken, zoals olie, beits en verf. Je kunt hiervoor een groot aantal kleuren terugvinden en het direct op jouw houten meubelstukken en vloeren toepassen. Als je voor transparante oliĆ«n kiest, kun je de houtnerven te allen tijde blijven zien. Bij verf zal dit niet het geval zijn. Het is daarom aan jou wat je de mooiste eindresultaten vindt en welke materialen je hiervoor nodig hebt. Door hier ook nog wax aan toe te voegen, kun je jouw hout donkerder maken en jarenlang van genieten. 

Blaas het hout nieuw leven in 

Hout donkerder maken kan dus in een groot aantal varianten en je kunt de materialen aanpassen aan het eindresultaat dat jij voor ogen hebt. Met de juiste voorbereidingen kun je ervoor zorgen dat je aan het einde van de werkzaamheden niet tevreden bent en je alsnog naar nieuwe meubelstukken moet kijken. Jouw houten meubelstukken krijgen een geheel nieuw leven en je kunt daarbij lekker bezig zijn met alle houten oppervlakten in en rondom de woning. Nauwkeurig werken of juist iets chaotischer te werk gaan zullen ervoor zorgen dat je geniet van wat jij bereikt hebt met de klus.