Hout oud maken met koffie: Zo doe je dat

Hout oud maken met koffie: Zo doe je dat

Inhoudsopgave

Jouw houten vloer of meubelstuk is soms aan een nieuwe uitstraling toe. Hiervoor wil je niet altijd een nieuwe pot beits of verf halen, zeker niet als het om een klein oppervlak gaat. Maar ook de grotere oppervlakten wil je wellicht op een andere manier aanpakken. Maar hoe kun je dan toch goede resultaten krijgen. Een van de mogelijkheden is hout oud maken met koffie. Maar hoe zorg je dan dat alles op de juiste manier verloopt? Onderstaande informatie zet een aantal stappen voor jou op een rij. 

Dit heb je nodig voor hout oud maken met koffie

Voordat je aan de slag kunt met het hout oud maken met koffie zorg je ervoor dat je alle materialen verzamelt voor jouw werkzaamheden. De basis begint bij het hout en de koffie die je maakt. De koffie kun je in verschillende sterktes maken. Bekijk aan de hand van proefjestukjes hout of je de juiste kleur kunt maken bij het hout. Je kunt ook kwasten klaarleggen als je het fijn vindt om hiermee te werken, zodat je het mengsel wellicht beter over het hout kunt verspreiden en het er op een andere manier intrekt. Pas als je alle materialen hebt, kun je aan de slag met de volgende stappen. 

bekijk hier meer over oud hout!

Het oppervlak behandelen met sterke koffie

Hout oud maken met koffie begint met het schuren van het oppervlak. Je moet er namelijk voor zorgen dat de lagen verf en beits ervan af zijn. Daarna maak je een hele sterke pot koffie. Je kunt hier ook oploskoffie voor gebruiken. Je wrijft dit uit over de houten plank of een ander oppervlak. De kleur van de koffie zal dan in het hout dringen en er niet meer uit gaan. De kleur van het hout wordt bepaald door de sterkte van de koffie. Kijk daarom eerst op een minder zichtbaar stuk of dit de juiste kleur is en of je hier nog veranderingen in aan moet brengen. Met een kwast kun je het nog extra verspreiden als je dit fijner vindt. 

De koffie op de juiste sterkte krijgen

Het mengsel van koffie maak je op dezelfde manier waarop je normaal gesproken water pakt. Je pakt hiervoor een pak koffie of oploskoffie en doet er water bij. De hoeveelheid water is afhankelijk van de kleur die je wilt krijgen en hoe sterk de koffie dus moet zijn. Je kunt daarom het beste eerst bekijken welke effecten de koffie heeft voordat je jouw volledige oppervlak ermee behandelt. Als jij tevreden bent met het resultaat, kun je de grotere pot zetten en het volledige oppervlak aanpakken. Je merkt dat hout oud maken met koffie snel kan gebeuren. 

Hout oud maken met koffie: Zo doe je dat

Experimenteren met meerdere materialen 

Je kunt echter ook kiezen voor een andere methode. Hout oud maken met koffie kan namelijk ook door te experimenteren met andere materialen. Dit zorgt voor een donkere kleur aan het hout en kan daarbij ook weer voor een variatie aan kleuren zorgen bij jouw vloeren en meubelstukken. Je kunt hiervoor experimenteren met koffie, staalwol en azijn. Houd er hierbij rekening mee dat dit het beste werkt op nieuw hout of hout dat nog nooit bewerkt is. Het mengsel moet immers zo goed mogelijk in het hout gaan zitten, waardoor je er voor langere tijd profijt van hebt.

Maak het mengsel op een goede manier 

Voor deze techniek moet je een glazen pot vullen met azijn. Ga hiervoor voor natuurazijn en bekijk hoeveel je nodig hebt om de kleur juist te krijgen. Doe hierbij een stukje staalwol zonder zeep en laat dit twee dagen intrekken. De chemische reactie die ontstaat, zorgt voor het donkere effect. Na twee dagen kun je oploskoffie toevoegen, waardoor er een warmere kleur ontstaat. Voeg hierbij de koffie beetje bij beetje toe, zodat je de gewenste kleur kunt ontwikkelen en daadwerkelijk aan de slag kunt. Je kunt de koffie er dan opdoen en het hout afnemen met een vochtige doek. 

Jouw landelijke interieur laten stralen 

Hout oud maken met koffie is een eenvoudige klus, die relatief snel gerealiseerd kan zijn. Het gaat namelijk niet om het effen krijgen van het oppervlak, zoals je dit bij verf en beits wel hebt. In plaats daarvan zal de koffie vanzelf intrekken en kun je het oppervlak laten drogen. De effecten zijn dan pas echt zichtbaar en je kunt jouw interieur weer helemaal terugbrengen naar een oude sfeer. Door het hout ook nog te behandelen met hamers, scherpe voorwerpen en spijkers om er butsen in te krijgen, krijg je een nog ouder effect en is jouw landelijke interieur een feit.