PVC lijm losmaken: Zorg voor een glad oppervlak

PVC lijm losmaken: Zorg voor een glad oppervlak

Inhoudsopgave

Heb je meerdere PVC onderdelen in jouw woning aan elkaar zitten en wil je deze loshalen? Dan kom je er al snel achter dat er lijm achterblijft op het oppervlak. Overal waar je PVC lijm hebt toegepast, kunnen er namelijk resten achterblijven. De PVC lijm losmaken is daarom een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden die je uitvoert in de woning. Alleen is het geen klus waar je direct mee aan de slag kunt gaan. In plaats daarvan moet je de juiste voorbereidingen treffen, zodat je de lijm ook weg kunt halen. Maar hoe zorg je dan voor een glad oppervlak?  

PVC lijm losmaken voor nieuwe klusprojecten 

PVC lijm losmaken kan bij een groot aantal oppervlakten. Niet alleen de vloer, maar ook afvoerbuizen en onderdelen buitenshuis kunnen voorzien zijn van deze lijm. Deze lijm moet echter ook weer verwijderd worden voordat je een nieuwe klus uitvoert. Het is belangrijk dat je daarom nauwkeurig te werk gaat met het losmaken van de lijm, zodat er geen resten overblijven en je weer een glad oppervlak hebt. Je voorkomt hiermee ook dat je tijdens een nieuw klusproject oneffenheden terugziet. Met de juiste hulpmiddelen en de voorbereiding zorg je voor het beste eindresultaat. 

Het buizenstelsel en de lagen 

Een buizenstelsel bestaat hiervoor uit verschillende onderdelen. Als eerste heb je meerdere stukken PVC, die je in elkaar kunt schuiven. Het in elkaar schuiven van de buizen zorgt voor de constructie, maar zorgt niet voor de stevigheid of waterdichtheid. De lijm die je ertussen doet, zal in eerste instantie zacht blijven. Twee lagen lijm, waarbij er op iedere buis een laag is aangebracht, zullen uiteindelijk voor dit resultaat zorgen. Deze twee zorgen voor de oplossing, welke je later weer los moet krijgen als je het buizenstelsel wilt veranderen en nieuwe buizen aan elkaar wilt zetten. 

De benodigde materialen voor het losmaken 

PVC lijm gebruik je om meerdere PVC delen met elkaar te verbinden. Bij een PVC buis wordt bijvoorbeeld lijm aangebracht om de beide buizen aan elkaar te maken en deze ook waterdicht te maken. Als je deze van elkaar haalt, zal de lijm te alle tijden blijven zitten. PVC lijm losmaken is daarbij wel mogelijk, waardoor je weer een nieuwe constructie kunt maken. Hiervoor is veel warmte nodig, maar ook een Stanley mes en een waterpomptang of andere tang. De warmte kan door middel van een verfafbrander of gasbrander tot stand komen, maar zorg ervoor dat je deze niet op de hoogte stand zet. 

Heet maken en de buizen loshalen 

De PVC lijm losmaken gebeurt dus als eerste door deze heet te maken. Hierdoor wordt de lijm zacht en kun je beginnen met het loshalen van de lijmresten en de buizen van elkaar halen. Je snijdt hiervoor de buis op een paar plaatsen in met een Stanley mes. Je pakt dan de tang, waarmee je de buis vastklemt. Je kunt dan de tang draaien, totdat de buis loskomt van de andere kant. Indien er meer speling nodig is, kun je er ook voor kiezen om er een schroevendraaier bij te pakken. Je kunt hierdoor de speling gebruiken om de buizen los te halen. 

Hergebruik van materialen voor de klus 

Door middel van de hitte kun je ook zorgen dat je de buis weer in vorm kunt krijgen. Een van de buizen is immers nog niet beschadigd, waardoor je deze weer voor een volgende klus kunt gebruiken. Het kan namelijk zijn dat je een nieuwe afvoerbuis aan wilt leggen door hier een nieuw stuk tussen te plaatsen. Echter kun je er ook voor kiezen om volledig nieuwe buizen te pakken en deze weer aan elkaar te lijmen. Op een later moment zul je dan de handelingen wellicht moeten herhalen voor PVC lijm losmaken en het aanleggen van het nieuwe buizenstelsel. 

Begin met jouw buizenstelsel 

Heb je zelf een buizenstelsel dat gemaakt is van PVC en moet je PVC lijm losmaken? Dan kun je er met slechts enkele hulpmiddelen voor zorgen dat de lijm daadwerkelijk los komt en je de buizen van elkaar kunt halen. Als je de stappen goed doorloopt, is het losmaken van de lijm een gemakkelijke klus en weet je zeker dat je de klus kunt klaren. Klaar? Dan kun je aan de slag met de volgende werkzaamheden en alle buizen weer waterdicht maken.