Trap of ladder nodig? Dit moet je weten!

Trap of ladder nodig? Dit moet je weten!

Inhoudsopgave

Ga jij klussen op hoogte? Dan maak je ongetwijfeld gebruik van een trap of ladder. Om comfortabel, handig én veilig te werk te kunnen gaan, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Welke? Dat lees je in dit artikel!

Juiste soort, juiste klus

Er zijn verschillende trappen en ladders, elk geschikt voor andere klussen. Je kunt trappen en ladders kopen, maar er ook voor kiezen om een exemplaar te huren. Het is maar net hoe vaak je er gebruik van verwacht te maken.

  1. Huishoudtrap: Fungeert als klein ‘opstapje’. Geschikt voor kortdurende klussen in- en om het huis. 
  2. Dubbele trap: Aan weerszijden op te stappen. Geschikt om samen te gebruiken. 
  3. Rechte ladder: Leunt tegen de wand aan. Geschikt voor klussen op grote(re) hoogte. 
  4. Reformladder: Een vouwbare ladder, in diverse werkhoogtes. Te gebruiken als rechte ladder, maar ook als dubbele ‘trap’. Geschikt voor klussen op grote(te) hoogte.
  5. Vouwladder: Een multifunctionele, eveneens vouwbare ladder, in diverse werkhoogtes. Te gebruiken in rechte-, trap- of brugvorm. Geschikt voor ‘vrijstaande’ klussen. 

Veiligheid voorop

Klussen op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee. We weten immers allemaal: een ongeluk is zo gebeurd. Het is belangrijk dergelijke klussen goed voor te bereiden, veiligheidsmaatregelen te treffen en voorzichtig te werk te gaan.

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je niet onbezonnen aan het werk gaat. Denk goed na over waar je de trap of ladder voor gebruikt, of je deze stabiel neer kunt zetten en dat anderen je niet in de weg lopen.
  2. Veiligheidsmaatregelen: Zorg ervoor dat je schoenen draagt met een goede grip en, indien je op grote(re) hoogte aan de slag gaat, kan ook een helm of andere valbeveiliging aan te raden zijn. 
  3. Voorzichtigheid: Zorg ervoor dat je je altijd bewust bent van je omgeving, geen klusmateriaal laat slingeren en, indien je buiten aan het werk bent, niet werkt onder gevaarlijke weersomstandigheden.