Verschillende soorten dakbedekking

Verschillende soorten dakbedekking

Inhoudsopgave

Een dakbedekking is het meest zichtbare onderdeel van je dak. Dakbedekking moet daarom niet alleen mooi zijn, maar het moet ook zorgen dat het je woning goed beschermt. Dakbedekking zorgt er namelijk voor dat jouw woning wind, water- en geluidsdicht is, het beschermt de woning tegen allerlei weersomstandigheden. Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking. Welke mogelijkheden heb je allemaal?

Een dak van dakpannen

Dakpannen zijn nog steeds één van de populairste soorten dakbedekking. Je kan ze verkrijgen als kleidakpannen of betonnen dakpannen. Kleidakpannen hebben een iets natuurlijkere uitstraling, zijn ook steviger, maar ook duurder. Betonnen dakpannen zijn een goedkoper alternatief voor kleidakpannen. Ook qua vorm zijn er verschillen in dakpannen. Zo heb je een onderscheid tussen gebogen dakpannen of platte dakpannen. Deze keuze maak je vooral op basis van het uitzicht dat je wenst, en de hellingsgraad van je dak.

Leien

Net zoals dakpannen zijn ook leien nog steeds een heel populair type dakbedekking. Hier kan je kiezen uit kunstleien of natuurleien. Kunstleien zijn gemaakt uit vezelcement, en zijn de laatste jaren heel populair geworden, omdat ze een mooi alternatief vormen voor de goedkope dakpannen. Natuurleien zijn duurder dan kunstleien, maar zien er ook authentieker uit. Bovendien gaan ze een leven lang mee, en zijn ze minder gevoelig voor mosvorming. Net zoals bij dakpannen gebruik je een daktrim om de uiteinden van het dak netjes af te werken. 

Zink, epdm of koper

Zink is een dakbedekking die vroeger heel populair was, maar nadien in de vergetelheid is geraakt. De laatste jaren is het terug in opmars. Je ziet zinken daken vaak terugkomen bij ronde of bolvormige daken. Maar ook bij hellende daken wordt zink gebruikt. Een moderne vorm van dakbedekking is epdm folie. Dit wordt vaak bij platte daken gebruiken, maar ze kunnen ook worden toegepast bij ronde daken. Daarnaast zie ook wel eens daken van koper of aluminium. eze metalen krijgen na verloop van tijd een patina of doffe corrosielaag, die het dak een beschermlaag geeft. Ook zorgt dit voor een mooie kleur.

Een rieten dak

Een rieten dak is vooral een interessante keuze indien je een landelijke en charmante woning wilt. Het is al van oudsher een veel gebruikte dakbedekking, en ook vandaag nog wordt het veel toegepast. Een rietdak kan je op verschillende manieren plaatsen. Je kan kiezen voor een open constructie of een gesloten constructie. Tegenwoordig wordt vaak de gesloten constructie toegepast, omdat het beter isoleert. Een rieten dak gaat ongeveer 35 jaar mee. De levensduur wordt voornamelijk bepaald door het goede onderhoud van je dak. Zo is het belangrijk dat het riet steeds goed droog blijft, of snel kan drogen als het nat is.