Aanbouwen is een uitstekende manier om extra ruimte of functionaliteit aan een bestaand pand of bestaande woning toe te voegen. Om ervoor te zorgen dat het uitvoeren van dit project snel, soepel en zonder stress verloopt, kun je het beste een aannemer inschakelen. In dit artikel laten we je weten wat voor soort aanbouwen er zijn en van welke voordelen je geniet als je een professionele aannemer inschakelt.
Verschillende soorten aanbouwen
De keuze voor een aanbouw kan voortkomen uit verschillende behoeften of wensen. Voor sommigen kan het simpelweg gaan om extra leefruimte, terwijl anderen wellicht een specifieke functie in gedachten hebben, zoals een thuiskantoor of een extra slaapkamer. De meest voorkomende soorten aanbouwen zijn de uitbouw aan de achterzijde en de zijkant, een serre, een erker of het creëren van een extra verdieping.
Een aanbouw aan de achterkant of de zijkant van een woning kan ideaal zijn om een grotere keuken te realiseren of een bijkeuken te creëren. Zo heb je al snel een hoop extra ruimte, zodat je meer kunt genieten van koken, samen eten of meer opslagruimte.
Een serre wordt vaak toegevoegd om te genieten van natuurlijk licht en uitzicht op de tuin of als werkkamer.
Ook aan de voorkant van het huis kan er extra ruimte gecreëerd worden door een erker te plaatsen. Naast een uitbreiding van de woonkamer, zorgt een erker voor een klassiek uiterlijk van de woning.
Voor wie een slaapkamer of verdieping tekort komt, kan een aanbouw zoals een dakkapel of dakopbouw uitkomst bieden.
De complexiteit van aanbouw projecten
Hoewel een aanbouw in theorie eenvoudig lijkt, gaat het in de praktijk vaak gepaard met tal van technische en logistieke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de fundering: deze moet in staat zijn om het extra gewicht van de aanbouw te dragen, met name wanneer het gaat om een dakkapel of dakopbouw. Bovendien moet een aanbouw passen bij de rest van het huis: een jaren 40 woning met een moderne aanbouw is een stuk minder aantrekkelijk dan wanneer de aanbouw in dezelfde stijl gerealiseerd wordt.
Daarnaast moet een aanbouw goed geïsoleerd worden, waterdicht gemaakt worden en is het zaak dat er elektriciteit aangelegd wordt. In sommige gevallen moeten er leidingen verlegd worden, zoals een gas- of waterleiding. Het is niet aan te raden dit zelf te doen, omdat het vaker mis dan goed gaat. Het gevolg is dat je alsnog een dure loodgieter in moet schakelen om de aangerichte schade te herstellen.
De voordelen van een aannemer
Een aannemer van de Aanbouwexpert heeft alle kennis, ervaring en middelen in huis om je aanbouw te realiseren. Een aannemer is in staat om de aanbouw naar je eigen smaak en wensen te ontwerpen. Daarnaast weet een aannemer alles van regelgeving en kan je van deskundig advies voorzien. Ook kan hij potentiële problemen vroegtijdig identificeren en oplossen, waardoor dure herstelwerkzaamheden of vertragingen worden voorkomen. Daarnaast kan een aannemer ook adviseren over de beste materialen en bouwtechnieken voor jouw specifieke situatie en kan hij een team van vakmensen coördineren, zoals timmermannen, elektriciens en loodgieters.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om jouw eigen aanbouw te realiseren, is het inschakelen van een professionele aannemer een verstandige keuze. Ze begeleiden het proces van begin tot eind, zodat jij je kunt focussen op andere zaken en zonder stress kunt genieten van je nieuwe ruimte.