Wanneer moet ik een dakcontrole uitvoeren?

Inhoudsopgave

Goed dakonderhoud zorgt ervoor dat je dak en dakbedekking lang meegaat. Daarom doe je er goed aan om je dak te controleren op onder andere schade, scheuren, algen en mossen. In dit artikel zetten we uiteen in welke situaties je het beste je dak kunt controleren, zodat jouw dak in topconditie blijft.

Twee keer per jaar

Je dak goed onderhouden, dat doe je door twee keer per jaar een controle uit te voeren. De controle doe je het beste in het voor- en najaar, omdat warmte ervoor zorgt dat je dak zacht wordt en kou scheuren kan veroorzaken. Om goed te kunnen zien of er schade aan het dak is, moet je het dak eerst schoonmaken. Verwijder algen, mossen en bladeren en maak zo het zicht vrij. Het schoonmaken van het dak zorgt er tevens voor dat het onkruid niet in je dakbedekking kruipt en uiteindelijk schade veroorzaakt. Vind je dakcontrole een ingewikkelde of ingrijpende klus? Schakel dan eigenhuis dakdekker Eindhoven in en geef het uit handen aan professionals. 

Ouderdom

Een grondige controle van zowel het dak als de dakbedekking is nodig wanneer het gaat om een oud huis waar het dak al zeker 30 jaar op ligt. Wisselende weersomstandigheden kunnen door de jaren heen veel schade aan je dak toebrengen; daarnaast kan het zijn dat je het dak nooit hebt laten schoonmaken, waardoor er afbreuk van de dakbedekking is ontstaan. Dit kan leiden tot narigheden zoals daklekkages, met alle gevolgen van dien. Laat een oud dak daarom controleren door vakmensen en voer zonodig een renovatie uit. 

Slecht weer

Wanneer het lang en hevig geregend heeft, is het een goed idee om je dak even te controleren. Vooral platte daken kunnen na een stevige regenbui last hebben van water dat niet goed van het dak afloopt. Controleer daarom de dakgoten en de regenpijp; als het water blijft liggen, kun je het beste een dakdekker naar het probleem laten kijken. Ook wanneer het gestormd heeft, doe je er goed aan om je dak te controleren op stormschade, zoals scheuren, loszittende dakpannen of beschadigingen aan de dakbedekking. Verwijder takken, bladeren of andere dingen die op je dak terecht zijn gekomen tijdens de storm en laat eventuele schade direct repareren.