Zo kies je de juiste dakkapel voor jouw woning

Zo kies je de juiste dakkapel voor jouw woning

Inhoudsopgave

Een dakkapel behoort tot één van de beste methoden om het huis lichter en ruimer te maken. Met behulp van een dakkapel creëer je een geheel nieuwe bewoonbare ruimte op zolder. Hierdoor zijn er meer kamers in huis en is er dus ook veel meer mogelijk. Dat zorgt niet alleen voor een waardevermeerdering van de woning, maar ook voor extra wooncomfort.

De knoop heb je al doorgehakt. Je wil graag een dakkapel laten plaatsen. Dat is echter geen beslissing waar je te licht over moet denken. Het is een flinke investering die van grote invloed zal zijn op je huis. Bovendien zijn er heel wat keuzes die je moet gaan maken. Voor welk materiaal kies je bijvoorbeeld? Welk model? Hoe wordt deze gebouwd?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Met behulp van de volgende tips vind je eenvoudig de juiste dakkapel voor jouw woning.

Materiaal kiezen

De belangrijke keuze is misschien wel het materiaal dat wordt gebruikt. Kies je voor een kunststof dakkapel? Of toch voor hout of polyester? Mogelijkheden genoeg. Maar wat is de beste keuze?

Alle materialen beschikken over hun eigen voor- en nadelen. Het is dus niet zo dat de één direct veel beter is dan de ander. Het is heel persoonlijk waar je voor kiest. Op een klassieke woning is een houten dakkapel bijvoorbeeld soms mooier omdat dit een wat traditionele uitstraling heeft. Daarentegen geeft een houten dakkapel wel veel meer onderhoud dan een kunststof variant. Een polyester dakkapel is geheel naadloos waardoor er nauwelijks tocht doorheen kan komen. Dit maakt het weer beter isolerend.

Kies voor de dakkapel die het meest past bij jouw woning en de eventuele specifieke eisen die je hieraan stelt? Hoe belangrijk vind je het bijvoorbeeld dat de dakkapel onderhoudsvriendelijk is? Hoe belangrijk is de uitstraling? Vraag eventueel om foto’s van eerdere projecten om zo de juiste keuze te kunnen maken.

Model

Dan zijn er ook nog eens verschillende modellen verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een dakkapel met een plat dak of een schuin dak. Een plat dak is verreweg het goedkoopst. Toch geven de meeste mensen de voorkeur aan een schuin dak. Deze past beter bij de stijl van het dak en is meestal ook onderhoudsvriendelijker. Welk model je kiest is dus voor een groot deel afhankelijk van hoeveel je eraan wilt uitgeven.

Bouwwijze

Dakkapellen zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. Ook de wijze waarop ze gebouwd worden verschilt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een prefab dakkapel te kiezen. Dit is een dakkapel die van tevoren in een fabriek is geproduceerd en vervolgens kant-en-klaar op het dak wordt geplaatst. De dakkapel kan ook thuis volledig worden opgebouwd. Het voordeel van prefab is dat de klus veel sneller geklaard is. Helaas is niet elk dak hiervoor geschikt. In dat geval is een traditionele dakkapel plaatsing noodzakelijk.