Zo kun je een BBQ rooster schoonmaken

Zo kun je een BBQ rooster schoonmaken

Inhoudsopgave

Een gezellige barbecue is in de zomer iets wat veel mensen doen. In de warme periode kun je zelfs elke dag genieten van het gemaakte vlees. Hoewel zo’n barbecue gezellig is, komt er ook veel schoonmaakwerk bij kijken. Een BBQ rooster schoonmaken moet op een goede manier gebeuren, waardoor je lang kunt genieten van het rooster en geen vreemde stoffen erop krijgt die schade aan kunnen brengen aan jouw gezondheid. Maar hoe kun je deze schoonmaak doen en welke middelen zijn hiervoor nodig? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij gelijk aan de slag kunt. 

De geschikte schoonmaakmiddelen voor de schoonmaak 

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor een BBQ rooster schoonmaken. Het is belangrijk dat je hier goed naar kijkt, omdat je geen schade aan wilt brengen aan de barbecue. Soda is een van de varianten die je kunt gebruiken en welke ook de krachtigste werking heeft en daardoor ook hardnekkig vuil kan verwijderen. Andere middelen die je kunt gebruiken zijn biotex en een combinatie van citroen met aluminiumfolie. Citroen kent veel zuren, waardoor je dezelfde resultaten krijgt als met een staalborstel. 

De voorbereidingen van een BBQ rooster schoonmaken 

Een BBQ rooster schoonmaken begint met het verzamelen van de materialen. Je kunt hiervoor een lege fles schoonmaakmiddel gebruiken, zodat je een goed mengsel kunt maken. Daarnaast heb je een staalborstel, emmer of teil, schoonmaaksoda, schuurspons en een oude doek nodig. In slechts 30 minuten kun jij jouw rooster al schoon hebben. Je haalt dan het rooster van de barbecue. Let er dan wel op dat deze afkoelt, zodat je jezelf niet verbrandt. Je maakt tevens een sopje met heet water en schoonmaaksoda in de emmer. Wacht tot de soda goed opgelost is voordat je verder gaat. 

Weken en goed boenen 

Het BBQ rooster schoonmaken kan dan echt beginnen. Met de staalborstel haal je eerst het ergste vuil weg. Ook de roet zal dan weggaan. Je voorkomt hiermee dat het water gelijk vies is als je het rooster erin stopt. Leg het BBQ rooster dan in het water en laat hem even weken. Dompel hiervoor het gehele rooster onder. Als dit niet kan, kun je eerst een deel laten weken en het rooster daarna omdraaien. Na een nacht is al het vuil goed losgekomen. De dag erna kun je het rooster dan boenen met een schuurspons en goed afspoelen. Dit is het deel dat veel kracht kost, maar tegelijkertijd snel kan gebeuren. Bekijk daarbij wel goed of al het schoonmaakmiddel van het rooster is. 

Zo kun je een BBQ rooster schoonmaken

Goed afdrogen voor een volgend gebruik 

Het BBQ rooster schoonmaken is dan zo goed als klaar. Je kunt hem dan helemaal afdrogen en terugleggen op de barbecue. Leg het rooster echter nooit terug als deze nog niet goed droog is. Dit kan namelijk weer schades aanbrengen aan het volledige apparaat, waardoor je het werk voor niets hebt gedaan. Je hoeft het drogen niet uit te voeren met een doek. In plaats daarvan kan de buitenlucht ook al goede resultaten opleveren. Jouw barbecue is dan weer klaar voor een volgend gebruik en je merkt al snel dat er geen vreemde smaak meer aan het vlees zit. 

Dit moet je niet gebruiken bij de schoonmaak 

Een BBQ rooster schoonmaken kan niet met alle materialen gebeuren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om ammoniak achterwege te laten. Ammoniak is slecht voor het milieu en je hebt er veel voor nodig om een goed eindresultaat te verkrijgen. Het zal dus niet effectief zijn en je bent lang kwijt aan de schoonmaak zelf. Daarnaast zijn er sprays die speciaal gemaakt zijn voor een grill, barbecue of oven. Ondanks dat deze spray hiervoor gemaakt is, zal deze ook niet de gewenste resultaten opleveren en moet je er veel van gebruiken om het rooster schoon te krijgen. Je kunt hier jouw geld dus beter niet in investeren. 

Genieten van de barbecue 

Nu je weet wat je het beste wel en niet kunt gebruiken, kun je jouw eigen BBQ rooster schoonmaken. Door regelmatig de schoonmaak uit te voeren, zal hardnekkig vuil geen kans meer krijgen om zich te hechten aan het oppervlak en kun je genieten van de gezellige avonden met het gezin, jouw familie of vrienden. Door het rooster schoon te maken na gebruik, hoef je er verder ook niet meer naar om te kijken en zal ieder stuk vlees de juiste smaak krijgen.