Steeds meer mensen houden zich bezig met duurzaamheid op het gebied van voedsel. Men wordt zich steeds meer bewust van waar hun eten vandaan komt en of het wel of niet gemodificeerd is. Hoe meer jij je hiermee bezig gaat houden, hoe minder graag je waarschijnlijk groenten en fruit koopt bij de supermarkt. Gelukkig is het vandaag de dag erg eenvoudig om te beginnen met zelf groente en fruit kweken. Ben je van plan om een eigen moestuin aan te leggen in jouw achtertuin? In dit artikel geven we je 3 tips voor het inrichten van je moestuin!
1. Richt je tuin in met mooie moestuinbakken
Als je een grote tuin hebt, kun je er natuurlijk gewoon voor kiezen om een stuk van je tuin af te zetten en dit als moestuingrond te gaan gebruiken. Het nadeel daarvan is alleen dat de planten elkaar in de weg kunnen gaan zitten als je ze te dicht op elkaar plant. Daarnaast is het qua onderhoud heel wat meer werk dan wanneer je moestuinbakken gebruikt om zelf groente en fruit te gaan kweken. Je kunt kiezen voor moestuinbakken die je ingraaft, maar er zijn ook verhoogde moestuinbakken die jouw tuin een leuke uitstraling geven.
2. Hoeveel zon heeft jouw moestuin nodig?
Hoeveel zon je in jouw moestuin nodig hebt, is afhankelijk van welke groenten en fruit je wil gaan kweken. Groenten zoals paprika, peper en tomaat hebben veel zon nodig, zeker zo’n 6 uur per dag. Dit geldt ook als je graag fruitbomen of fruitplanten in je moestuin wil of mediterrane kruiden. Komt er niet genoeg zon in jouw tuin om dit te kunnen doen? Geen zorgen, er zijn ook een hoop groenten die je in de schaduw kunt kweken, waaronder knoflook, aardappel, knolrapen, snijbiet en rode biet. Het is aan te raden om voor je begint met het aanleggen dus goed in je tuin te kijken hoeveel zon er in welk deel komt en waar je de moestuin dus het beste aan kunt leggen!
3. Zorg dat de bodem geschikt is
Voordat je begint met het aanleggen van je moestuin, is het belangrijk dat je de bodem goed klaarmaakt. Begin met het verwijderen van onkruid en gras, met wortel en al, zodat er plaats is voor de nieuwe planten. Voeg daarnaast voldoende compost toe aan de grond. Compost zorgt ervoor dat de bodem een goede structuur krijgt en het beschermt tegen uitdroging en het bevriezen van de grond. Zorg ook dat je de grond een beetje los maakt voordat je de planten gaat zaaien. Als je erg arme grond in je tuin hebt, raden we je aan om wat mest toe te voegen aan de bodem. Dit kan stalmest zijn, maar moestuinvoeding van het tuincentrum werkt ook erg goed.