Een sauna kopen voor thuis? Hier moet je op letten!

Een sauna kopen voor thuis? Hier moet je op letten!

Inhoudsopgave

Ben je van plan om een sauna aan te schaffen voor thuis? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Een sauna is immers geen kleine aankoop, dus je wil wel de juiste keuze maken en een product van hoge kwaliteit in huis halen waar je lang plezier van kunt hebben. Er zijn vandaag de dag allerlei soorten sauna’s te krijgen voor thuis die ieder andere voordelen en eigenschappen hebben. Dit maakt de keuze vaak niet bepaald makkelijker. In dit artikel geven we je een aantal dingen mee waar je op moet letten als je een eigen sauna wil gaan kopen!

Waar koop je de sauna?

Ten eerste willen we je op het hart drukken dat het altijd het beste is om een sauna voor thuis bij een echte sauna specialist te kopen. Een bouwmarkt of woonwinkel zal vast en zeker goedkopere sauna’s aanbieden, maar dit zegt uiteraard ook iets over de kwaliteit. Daarnaast zijn zij niet gespecialiseerd in sauna’s en zullen ze minder goed advies kunnen geven over de aankoop van de juiste sauna. Ten slotte is het natuurlijk wel fijn als je een goede garantie hebt op jouw product, zodat je ermee terug kan als er een probleem is. Specialisten bieden over het algemeen uitgebreidere garantie en betere service dan bouwmarkten of woonwinkels omdat zij simpelweg meer verstand hebben van sauna’s. 

Waar wil je de sauna gaan plaatsen?

Voordat je een sauna koopt, is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar je deze wil gaan plaatsen. Daarnaast is het goed om alvast te weten hoeveel mensen er over het algemeen gebruik van zullen maken. Voor twee personen die ook graag willen kunnen liggen is een sauna van 2 bij 1,7 meter al groot genoeg. Je kunt de sauna echter niet zomaar overal plaatsen. De ondergrond moet stevig en waterpas zijn, want de bankjes en kachel moeten stabiel staan. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg ventilatie is om vocht af te voeren, zeker als je graag hete stoom gebruikt in een sauna. 

Welk vermogen heb je nodig? 

Sta altijd even stil bij hoeveel energie het gaat kosten om de sauna te verwarmen en hoeveel je hier maandelijks aan kwijt zult zijn. Mocht je zonnepanelen hebben, dan scheelt dat al een hoop, maar als je de sauna ‘s avonds gebruikt, zul je nog steeds veel energie nodig hebben. Het vermogen van de kachel in de sauna bepaalt hoeveel stroom hij verbruikt. Kachels met een hoger vermogen hebben zelfs krachtstroom nodig, waar je nog extra maatregelen voor moet treffen. Voor iedere kubieke meter inhoud van de cabine heb je minimaal 1 kW nodig. Houd hier rekening mee voordat je de sauna aanschaft!