Lavendel snoeien; dit moet je weten!

Lavendel snoeien; dit moet je weten!

Inhoudsopgave

De meeste mensen kennen Lavendel wel. Het is een geslacht van dwergstruiken die bekendstaat om de heerlijke geur. In het buitenland, zoals in het zonnige Zuid-Frankrijk en in Italië vind je uitgestrekte velden met Lavendel. Het zijn populaire plekjes die graag worden bezocht. Niet alleen om de heerlijke geur of de mooie paarse bloemen van de Lavendel, maar het heeft ook nog eens een ontspannend effect. Het zorgt dat je rust vindt en meer in balans komt. Des te meer reden om Lavendel in de tuin neer te zetten, maar dan is het ook goed om te weten hoe je Lavendel onderhoudt en hoe je de struik moet snoeien. In onze blog vertellen we er meer over.

Lavendel heeft weinig tot geen verzorging nodig

Lavendel is gelukkig een vrij eenvoudige plant om te onderhouden. Je hoeft ze nauwelijks water te geven tenzij je een jonge plant hebt of Lavendel in een bak of een pot kweekt. De dwergstruiken absorberen het water uit de grond. In warme en droge periodes is het soms nodig om water te geven, maar in de regel is de plant zelfonderhoudend. Het is wel belangrijk dat je de struiken 2 keer per jaar snoeit. Dan kun je vooral in de lente en de zomer van Lavendel dat vol in bloei staat genieten.

Wanneer Lavendel snoeien?

Lavendel moet je dus 2 keer per jaar snoeien. Voor de bloei in het voorjaar. Let er dan wel op dat het niet meer vriest of gaat vriezen. Dus in de maanden maart of april kun je de struiken het beste snoeien. Daarnaast moet je de struik ook in het najaar snoeien. Meestal rond september als de ‘r’ voor het eerst in de maand is. Heb je een late nazomer en zijn de temperaturen in september nog aangenaam? Dan kun je de struiken ook iets later snoeien. Pas wel op dat er geen vorst in aantocht is, want daar is Lavendel minder goed tegen bestendig.

Belangrijke tip! Heb je jonge Lavendel? Dan is de tip om de struiken 1 tot 2 keer per jaar extra te snoeien. Zo geniet je veel langer van de mooie en lekker ruikende dwergstruiken.

Hoe moet je Lavendel snoeien?

Het snoeien van Lavendel is relatief simpel. Voor de bloei en dus in het voorjaar kun je met een snoeischaar of heggenschaar de uitgebloeide bloemen takken afknippen. Meer hoef je eigenlijk niet te doen. In het najaar en zo rond september of oktober heb je iets meer werk. Wanneer de eerste scheuten verdwijnen kun je de struik het beste 10 tot 15 centimeter tot boven de grond snoeien. Hier kun je ook prima een snoeischaar of een haagschaar voor gebruiken. 

Leuke tip! Gooi de bloemen van de Lavendel niet weg, maar laat ze drogen en stop ze in een zakje van bijvoorbeeld katoen. Dan heb je een overheerlijke geur bundeltje dat je bijvoorbeeld in huis of in een kledingkast kunt neerleggen.

Kweek je Lavendel in een bak of een pot? Dan hoef je minder rigoureus te werk te gaan. Het snoeien is dan niets meer dan alleen het afknippen van de uitgebloeide bloemen. Ook deze zou je eventueel kunnen drogen en gebruiken vanwege de heerlijke geur.

Kan Lavendel tegen droogte?

Lavendel komt oorspronkelijk uit het Middellands-zeegebied en is dus gewend aan warmte en droogte. De plant kan zichzelf goed onderhouden en hoef je nauwelijks water te geven. Met uitzondering van nieuwe aanplantingen en Lavendel dat in een pot of een bak wordt gekweekt.

Lavendel snoeien; dit moet je weten!

Lavendel tegen depressiviteit; fabel of waarheid?

Lavendel heeft een rustgevende werking en helpt tegen depressiviteit en stress. Lavendelolie wordt wel vaker gebruikt om jezelf meer rust te geven en het werkt ook prima. Dus investeren in het planten en onderhouden van de dwergstruiken of Lavendel kweken in een bak of een pot is altijd een goed idee. Terwijl de mooie paarse Lavendel bloemen een mooi gezicht is en de plant ook nog eens enorm lekker ruikt.

Lavendel thee? Bestaat dat?

Lavendel heeft nog meer voordelen, want je kunt ook van de gedroogde bloemen thee maken. Evenals de geur van Lavendel heeft ook de smaak een kalmerende werking. Het wordt gecategoriseerd als kruidenthee en is in vrijwel iedere natuurwinkel te vinden. Veel mensen drinken dan ook een kopje Lavendel thee voor het slapen gaan.

Hoe kun je het beste Lavendel bloemen drogen?

Lavendel bloemen drogen is relatief simpel. Knip de bloemen af en leg ze neer op een schaaltje. Het liefst in een droge en goed geventileerde ruimte of kamer. Wanneer de bloemen droog zijn kun je makkelijk losmaken en fijnmalen met je vingers. Fijngemalen Lavendel kun je vervolgens in een zakje stoppen voor een heerlijke geur in bijvoorbeeld een kledingkast of je stopt het in een thee-ei om er Lavendel thee van te trekken.