Tuin opnieuw inrichten? Kies voor duurzaam!

Tuin opnieuw inrichten? Kies voor duurzaam!

Inhoudsopgave

Duurzaam is een belangrijk thema. Zo zijn we steeds vaker met de impact die bijvoorbeeld spullen en voedsel hebben op het milieu. Maar ook als het gaat om het inrichten van je tuin kun je hiermee rekening houden. Vind je het lastig om te bepalen hoe je zorgt voor een duurzame tuin? In dit artikel geven we je een aantal tips!

Weet welke materialen je kiest

De eerste stap voor het creƫren van een duurzame tuin, is in kaart brengen hoe jouw tuin er nu uitziet en bepalen wat er allemaal moet gebeuren. Op die manier kun je goed in kaart brengen welke spullen je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een tuinhuisje van hout plaatsen? Of een veranda maken? Kies dan voor hout met het FSC-keurmerk. Of kijk eens op websites als Marktplaats om te kijken of je hier gebruikt hout voor kunt gebruiken.

En is er een grote tuinverbouwing nodig? Dan raden we je aan om rijplaten van Ferex te huren. Deze rijplaten zijn gemaakt van composiet en zorgen ervoor dat je de tuin niet te veel belast met de zware machines die je moet huren. Zo blijft flora en fauna in tact en geniet jij straks nog meer van je tuin!

Haal de stenen eruit!

Veel mensen die geen groene vingers hebben, kiezen voor zoveel mogelijk stenen. Maar wist je dat dit slecht is voor het milieu? Als je een betegelde tuin hebt, gaat het regenwater namelijk direct richting het riool. Bij heftige regenval kan hierdoor het riool overstromen. Met meer beplanting en/of gras in je tuin kan het regenwater wel worden opgevangen. 

Vind je het spannend om direct alle tegels eruit te halen? Begin dan met 2 rijen van tegels eruit te halen en zet daar een aantal mooie planten neer. Je zult zien dat je al snel weer een rij met tegels eruit haalt! En mocht dit niet het geval zijn, dan kun je ook nog kiezen voor waterdoorlatende tegels. Zo heb je toch het gemak van je tegels, maar kan het water wel afgevoerd worden.

Beplanting van je tuin

Bij een duurzame tuin is een verscheidenheid van beplanting nodig. Het ziet er niet alleen een stuk gezellig uit, maar op die manier kunnen insecten en vogels genieten van jouw mooie tuin. Ga inspiratie online opdoen of bezoek diverse tuincentra of kwekerijen. Kijk goed naar planten die het minst kans hebben op ziektes, zodat je geen bestrijdingsmiddelen hoeft in te zetten. Laat je hierin goed adviseren, zodat je geen miskoop doet.