3 tips bij het aanschaffen van eetkamerstoelen

3 tips bij het aanschaffen van eetkamerstoelen

Inhoudsopgave

Een eetkamer inrichten is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je nog niet zo goed weet wat je precies met de ruimte wil. De tafel uitkiezen is erg belangrijk, want dit is het pronkstuk van de kamer, maar een eettafel kan uiteraard niet zonder eetkamerstoelen. Niemand vindt het fijn om staand te eten. Maar hoe vind je nu de perfecte stoelen voor jouw eetkamer? Er is vandaag de dag zoveel keuze dat het alleen maar moeilijker wordt om te kiezen. Om je te helpen geven we je in dit artikel 3 tips waar je op moet letten als je eetkamerstoelen aan gaat schaffen!

1. Hoeveel eetkamerstoelen heb je nodig? 

Ten eerste is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van het aantal stoelen dat je wil kopen voor bij je eettafel. Je moet natuurlijk genoeg eetkamerstoelen hebben voor jouw gezin, maar een aantal extra is altijd handig, bijvoorbeeld voor als je bezoek hebt. Toch is het ook weer niet handig om te veel stoelen te hebben, want ze moeten nog wel aan de eettafel passen. Gelukkig kun je met een geheugensteuntje altijd uitrekenen hoeveel stoelen je aan je tafel kwijt kunt. Reken voor iedere zitplek aan tafel 70 centimeter. Zo weet je zeker dat iedereen fijn aan tafel kan zitten en genoeg ruimte voor zichzelf heeft. 

2. Eetkamerstoelen met of zonder armleuning?

Als je op zoek gaat naar eetkamerstoelen zul je stoelen met en zonder armleuning tegenkomen. Heb je wat minder ruimte in je eetkamer, dan zijn stoelen zonder armleuning ideaal, aangezien ze minder plek innemen dan stoelen met een armleuning. Houd je van lang tafelen, dan zijn stoelen met een armleuning prettiger. Je wordt dan immers niet gedwongen om constant in een actieve zithouding te zitten. Heb je stoelen met armleuningen, dan kun je wat meer onderuitgezakt gaan zitten en nog steeds genoeg ondersteuning ervaren. 

3. Welk materiaal is het meest geschikt voor eetkamerstoelen?

Eetkamerstoelen worden van diverse materialen gemaakt die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben. Je wil natuurlijk het liefst een materiaal dat past bij de inrichting van de rest van je huis, maar er zijn ook andere wensen die je kunt hebben voor het materiaal van je eetkamerstoelen. Denk bijvoorbeeld aan de onderhoudsvriendelijkheid en het comfort. De meest populaire materialen voor dit soort stoelen zijn momenteel leer, velvet, teddy, eco-leer en bouclé. Het voordeel van leer en eco-leer is dat het makkelijk schoon te maken is, mochten er vlekken op komen. Het onderhoud van velvet, teddy en bouclé is een stuk lastiger en meer werk, maar voor bepaalde stijlen zijn ze wel geschikter dan leer. Leer is erg stoer en redelijk hard als materiaal, wat niet echt past bij een vrouwelijke of landelijke stijl.