Duurzame keuzes in meubels: zo doe je dat!

Duurzame keuzes in meubels: zo doe je dat!

Inhoudsopgave

We moeten met z’n allen een stuk gaan verduurzamen, want  laten we eerlijk zijn: de aarde kan onze manier van leven eigenlijk niet meer aan! Verduurzamen kan in je voeding, in je transport en in de wijze waarop je woont. Kies bijvoorbeeld voor duurzame energie of de oplossingen voor duurzaam wonen van Enirgy. Ook in je keuze voor meubels kun je een stuk verduurzamen. In dit artikel delen we een aantal tips! 

Sterke materialen

Duurzame meubels gaan lang mee, zodat je ze niet na een half jaar weer moet vervangen. Hout en rotan zijn altijd ideale keuzes voor meubels. Let wel op dat dit hout een FSC-keurmerk heeft, wat betekent dat jouw hout bewust gekapt is en je met jouw tafel niet bijdraagt aan ontbossing. Ook natuurlijke materialen zijn een uitstekend idee voor bij jou in huis. Kies als het gaat om kleedjes, dekentjes en gordijnen daarom vooral voor stoffen als katoen, zijde, linnen en wol. Er zijn tegenwoordig ook een hoop interessante initiatieven in recycling, waarbij oud materiaal een tweede leven krijgt. De resultaten zijn vaak interessant en verbluffend. Denk aan gerecycled glas voor vazen of lampenkappen, gerecycled rubber, gerecycled hout of een mooi modern meubel van gerecycled staal. 

Koop lokaal

Natuurlijke en sterke materialen zijn één ding, maar als jouw meubels de halve wereld over moeten vliegen voor ze bij jou in de woonkamer staan, ben je nog steeds nergens. Ons eigen land kent fantastische designers die hun meubels gewoon in de buurt laten maken. Maak er een uitdaging van om op zoek te gaan naar een meubel dat zo CO2-neutraal mogelijk bij jou thuis terecht kan komen. Producenten van duurzame meubels zijn op hun website vaak erg transparant over de impact van het transport op het milieu. Probeer op zoek te gaan naar dit soort gepassioneerde bedrijfjes.

Hergebruiken

Je ecologische voetafdruk kun je zo veel mogelijk verkleinen door spullen te hergebruiken. Gelukkig zijn kringloopwinkels nog altijd even hip en is er overal wel één te vinden. Het is niet alleen een duurzame keuze om te kopen bij kringloopwinkels, maar ook een voordelige. Voor een paar tientjes kun je vaak al een prachtig meubel op de kop tikken. Daarnaast kan een tweedehands meubel ontzettend veel sfeer geven aan een ruimte. Als je houdt van een wat meer klassieke, romantische en landelijke stijl kan een verweerd meubel juist extra karakter geven. Zelfs afgebladderde verf kan, mits goed gestyled, heel stijlvol staan.