Hoe kies je de perfecte haard? 3 tips

Hoe kies je de perfecte haard? 3 tips

Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een manier om de winter warm en sfeervol door te komen? Dan is een haard in je woning een goed idee. Maar het vinden van de perfecte haard kan lastig zijn. De keuze is enorm en hoe weet je nou welke haard bij jou en jouw woning past? In dit artikel geven we je 3 tips, zodat jij straks geniet van een prachtige haard.

Bepaal het type brandstof 

Het type brandstof is één van de belangrijkste factoren bij het kopen van een haard. Je hebt een ruime keuze, waardoor er altijd wel een type haard is die in jouw woning past. 

Zo zijn gashaarden, ondanks de hoge gasprijzen, nog steeds gewild. Dit komt onder andere door het gebruiksgemak, want je hebt met 1 druk op de knop vuur. Maar door de hoge gasprijzen zien we dat houtkachels (nog) populairder worden. Ook vinden veel mensen een houtkachel sfeervoller dan een haard op gas of elektra, door het knisperende vuur. 

Maar een elektrische haard is tegenwoordig bijna niet meer van een houthaard te onderscheiden. En nog een ander voordeel: je hebt geen rookkanaal nodig voor dit type haard, wat voor veel mensen ook een belangrijke factor is. Heb of wil je geen rookkanaal? En wil je wel een levensecht vuurbeeld ervaren, maar wel een milieuvriendelijke haard? In dat geval is een bio ethanol haard een goede optie!

Waar moet de haard komen?

Zodra je de keuze hebt gemaakt voor het type brandstof, dan is het belangrijk om te weten waar de haard moet komen. Het model van de haard is hier namelijk van afhankelijk. Heb je bijvoorbeeld een bestaande schouw? Dan is een inzethaard een goed idee. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht en wil je daar een haard laten plaatsen? Dan is een inbouwhaard een goede optie. 

Maar ook de uitstraling die je van de haard wil, heeft hier invloed op. Zo geeft een vrijstaande haard een hele andere sfeer dan een inbouwhaard. Wat je ook wil: er is altijd wel een model haard die voldoet aan jouw verwachtingen.

Welk vuurzicht wil je?

Afhankelijk van het type brandstof en het model; heb je vaak ook nog diverse opties als het aankomt op het vuurzicht. Zo kun je een elektrische inbouwhaard aanschaffen met 2-zijdig vuurzicht of zelfs met 5-zijdig vuurzicht. Of kies voor een roomdivider en geniet aan 2 kanten van de ruimte van een mooie haard. Het vuurzicht is vaak afhankelijk van de gekozen plek, maar heeft een grote invloed op de sfeer in de ruimte. Laat je hier dan ook goed over adviseren!