Een magazijn inrichten: Zo doe je dat!

Een magazijn inrichten: Zo doe je dat!

Inhoudsopgave

Ben je een bedrijf begonnen en heb je een magazijn nodig voor jouw werkzaamheden? Dan is het belangrijk dat je een goede plek vindt om jouw magazijn op te zetten en dat je vervolgens aan de slag gaat met het efficiënt inrichten van jouw magazijn. Je wil immers wel dat jouw personeel makkelijk en efficiënt kan werken in het magazijn, zodat je snel producten kunt ontvangen en versturen. Hiervoor is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt bij het inrichten van jouw magazijn. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden!

Deel de ruimte in die je hebt 

De kans is groot dat je een grote loods kiest om een magazijn van te maken. Dit is een geschikte ruimte hiervoor, maar het is wel noodzakelijk dat je de ruimte die je hebt goed indeelt, zodat het inrichten van de ruimte veel makkelijker en overzichtelijker wordt. Een goede manier voor het indelen van de ruimte is het uitgaan van de belangrijkste processen die plaats gaan vinden in het magazijn. In de meeste gevallen zijn dit het ontvangen van producten, het opslaan van producten en het versturen van producten. Over het algemeen heb je voor het opslaan van producten uiteraard de meeste ruimte nodig. Houd hier dus ook rekening mee bij het indelen van de loods. Zo weet je precies hoeveel ruimte je hebt per onderdeel. 

Wat heb je allemaal nodig? 

Om een magazijn in te richten, heb je natuurlijk allerlei voorwerpen nodig. Denk bijvoorbeeld aan stellages om producten in op te slaan en plastic bakken om producten weer te sorteren in de stellages. Dit zijn dingen die je in ieder soort magazijn nodig hebt, wat voor producten je ook verkoopt. Is jouw magazijn erg groot en wil je dat medewerkers zich efficiënt kunnen voortbewegen? Dan kun je gebruik maken van machines zoals heftrucks of loaders. Ben je dit van plan, dan raden we je wel aan om speciale markeringen op de grond te maken om de routes en voorrangsregels aan te geven in het magazijn. Zo kan er geen verwarring ontstaan en is de kans op een botsing veel kleiner!

Andere dingen om rekening mee te houden 

Naast het indelen van de ruimte en het kopen van de spullen die je nodig hebt voor het inrichten van je magazijn, zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden: 

  • Voldoende plaats voor pallets: Naast het opslaan van producten heb je ook ruimte nodig voor het neerzetten van pallets. Veel producten komen namelijk binnen op pallets en je zult deze ook regelmatig nodig hebben bij het versturen van grote zendingen. Ze kunnen behoorlijk wat plek innemen, dus houdt hier van tevoren rekening mee. Zorg daarnaast dat jouw personeel beschikking heeft tot een palletwagen, zodat ze de pallets makkelijk kunnen verplaatsen als dit nodig is. 
  • Deel de producten logisch in: Zorg dat je de producten in je magazijn op een logische plek neerlegt. Dit maakt het werk een stuk makkelijker voor de orderpickers. Sommige producten verkopen waarschijnlijk beter dan anderen, dus is het logisch om deze het dichtst bij de verzend plek op te slaan, zodat ze snel en makkelijk te vinden zijn. 
  • Zorg voor een duidelijke belijning: Een duidelijke belijning in je magazijn geeft de routes aan en de voorrangsregels, zodat je botsingen kunt voorkomen. Daarnaast kun je hiermee de productcategorie van de stellingen aangeven indien van toepassing.