Vurenhout: Wat is het en waar kun je het voor gebruiken?

Vurenhout: Wat is het en waar kun je het voor gebruiken?

Inhoudsopgave

Vurenhout is de meest bekende en ook de meest gebruikte houtsoort van Nederland. Toch hebben veel mensen er nooit van gehoord of weten ze niet precies waar het vandaan komt en waar het voor gebruikt wordt. Doorgewinterde klussers weten dit uiteraard wel, maar ook als consument is het goed om te weten waar producten van gemaakt worden en waar het materiaal vandaan komt. In dit artikel vertellen we je alles over vurenhout en waar deze houtsoort voor wordt gebruikt in ons land!

Wat is vurenhout?

Vurenhout is dus een erg populaire houtsoort die we in Nederland veel gebruiken. Het hout komt van de fijnspar, de boomsoort die we met Kerst altijd in huis zetten en versieren. Wij hebben in Nederland zelf een aantal productiebossen van de fijnspar, maar de opbrengst hiervan is vaak niet voldoende voor de vraag. Het vurenhout dat je in de bouwmarkt of bij een houthandel koopt, komt dus vaak uit Noord-Europa. In de meeste gevallen wordt het hout geïmporteerd uit Zweden. Men gebruikt vurenhout voor allerlei doeleinden, zowel in de bouw als door hobby klussers. 

Waar kun je vurenhout voor gebruiken?

Het is natuurlijk niet voor niets zo dat vurenhout zoveel gebruikt wordt voor verschillende soorten projecten. Dat komt door de voordelige eigenschappen van de houtsoort, namelijk:

  • De prijs: Vurenhout is relatief goedkoop, wat het natuurlijk meteen een populaire houtsoort maakt. Dit komt doordat vurenhout het meest te krijgen is in Nederland, hierdoor zakt de prijs ten opzichte van houtsoorten zoals Douglashout. 
  • De bewerking: Vurenhout is gemakkelijk te bewerken. Daarom wordt deze houtsoort ook veel door bedrijven gebruikt, niet alleen door consumenten. Vurenhout wordt in de bouw bijvoorbeeld gebruikt in heipalen, dakbeschot, plaatmateriaal, vloeren en kozijnen. Meestal niet direct voor vlonderplanken, want daar wordt eerder Composiet, Douglas hout of hatrdhout voor gebruikt.
  • De verschillende lengtes: Vurenhout is in veel verschillende lengtes verkrijgbaar, ook in erg lange lengtes. Dit is ideaal als je een groot object gaat bouwen, zoals een huis of meubels. Je kunt bij de meeste houthandels vurenhouten balken van wel vijf meter lang bestellen en soms zelfs van 5,4 meter. 
  • De vele mogelijkheden: Vurenhout biedt veel mogelijkheden. Je kunt het zowel voor binnen als voor buiten gebruiken. Zo kun je van vurenhout goed een sterke, mooie blokhut bouwen. Binnenshuis kom je vurenhout tegen in meubels, in de keuken of in kleine decoratieve voorwerpen zoals fotolijsten of houten speelgoed. 
  • De speciale toepassingen: Er is een speciale soort vurenhout die men gebruikt voor het maken van instrumenten. Piano’s, gitaren en xylophoons worden bijvoorbeeld vaak van deze speciale soort vurenhout gemaakt. Dit hout groeit erg langzaam, waardoor het ideaal is om te gebruiken als klankbodemhout. Dit is ook de reden dat het hout een stuk duurder is dan regulier vurenhout. De soort die voor instrumenten wordt gebruikt komt in de meeste gevallen uit de Alpen.