Alles over verticaal tuinieren

Alles over verticaal tuinieren

Inhoudsopgave

Tuinieren is ontzettend leuk en veel mensen vinden het een ontspannende hobby. Ze vinden het heerlijk om na een drukke werkweek even met de handen in de aarde zitten en om hun tuin te verzorgen en aan te kleden. Dat kan op verschillende manieren en een steeds populairder wordende methode is om verticaal te tuinieren. Maar wat is verticaal tuinieren, hoe je het en waar moet je op letten als je ermee wilt beginnen? Lees snel verder, want in onze blog vertellen we er alles over!

Wat is verticaal tuinieren?

Verticaal tuinieren is feitelijk tuinieren, maar dan verticaal in plaats van horizontaal. Maar dat verklapt de naam ook al een beetje. Nu weet je eigenlijk nog niet echt wat het is en hoe je het doet. Verticaal tuinieren doe je doorgaans in een gesloten ruimte. Bijvoorbeeld in een pot of in een bak. De wijze waarop je bloemen en planten neerzet is anders dan wanneer je horizontaal tuiniert en je moet ook met compleet andere dingen rekening houden. Het grootste verschil is dat je in principe met verticaal tuinieren veel minder ruimte nodig hebt, omdat je in de lucht werkt. Nu zit hier natuurlijk ook wel een beperking aan vast, maar je hebt veel minder oppervlakte nodig. Daarom is verticaal tuinieren bijvoorbeeld enorm populair bij mensen die geen tuin, maar een balkon hebben.

Het groot of iets kleiner aanpakken

Verticaal tuinieren kun je ook heel groots of juist heel klein aanpakken. Dat is een beetje afhankelijk van hoeveel tijd en geld je aan het tuinieren wilt spenderen. Wil jij een complete schutting beplanten? Of wil je de voorgevel van je huis in het groen steken? Dan heb je een pittige, maar leuke klus voor de boeg! Maar dit is wel verticaal tuinieren bij uitstek. Je kunt het natuurlijk ook klein aanpakken. Door bijvoorbeeld een aantal plantenbakken verticaal op te hangen en om daar leuke plantjes en bloemetjes in te doen. Dat is ook verticaal tuinieren!

Ben je handig?

Moet je handig zijn of kunnen klussen om verticaal te tuinieren? Nee hoor. Het enige dat je nodig hebt is een beetje creativiteit en natuurlijk groene vingers. Je moet immers wel voor je planten en bloemen kunnen zorgen. Maar je kunt bij speciaalzaken, tuincentra en internetwinkels kant-en-klare systemen kopen die je kunt ophangen en kunt vullen met bloemen en planten. Je kunt het natuurlijk ook iets creatiever aanpakken door bijvoorbeeld een mooie stelling of een houten kast neer te zetten en deze te vullen met groen. Of als je wel handig bent of kunt klussen, is het nog leuker om bijvoorbeeld zelf een hele leuke constructie in elkaar te zetten. In dat opzicht zijn de mogelijkheden eindeloos.

Planten neerzetten of ophangen?

Bij verticaal tuinieren denken mensen vaak aan hangplanten en dat kan natuurlijk! Maar bij verticaal tuinieren kun je zowel planten en bloemen hangen als neerzetten. Je moet er alleen rekening mee houden welke planten en bloemen je kiest en wat ze nodig hebben. Heb je een plant of bloem die veel zonlicht nodig heeft? Dan kun je die bijvoorbeeld in een wandrek of in een stelling beter bovenin dan onderin neerzetten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor planten die juist veel of juist weinig water nodig hebben. Planten die weinig water nodig hebben kun je dan weer het beste onderin ophangen of neerzetten.

Alles over verticaal tuinieren

Voorbeelden van verticaal tuinieren

Hoe kun je verticaal tuinieren? Laten we een paar simpele voorbeelden benoemen;

  • Stalen wandrek; Je kunt bijvoorbeeld een wandrek van staal aan een schutting hangen en hier weer plantenbakjes en potten aan ophangen. Zo kun je al heel laagdrempelig en eenvoudig verticaal tuinieren.
  • Dakgoten ophangen; Je kunt ook met dakgoten leuke en lange constructies maken. Je kunt ze vullen met grond en hier planten in zetten. Let er wel even op dat het water altijd kan weglopen.
  • Metalen stelling; Zet in de tuin of op het balkon een metalen stelling neer en zet op de verdelers plantenbakken of potten en bouw heel simpel je verticale tuin op. Let op dat de stelling van een goed en duurzaam materiaal is gemaakt, zodat het bijvoorbeeld niet gaat roesten. Een stelling van RVS zou bijvoorbeeld een uitstekende keuze zijn!

Gebruik plastic flessen; Plastic flessen zijn niet milieubewust, maar je kunt er wel milieubewust mee omgaan. Knip ze bijvoorbeeld doormidden en maak er leuke plantenbakjes van waar je bijvoorbeeld kruiden in kweekt. Door meerdere opengeknipte flessen met een touw aan elkaar vast te knopen en op te hangen heb je niet alleen een leuke, maar ook enorme creatieve manier om verticaal te tuinieren.