De leren bank - vintage & op z’n retour

De leren bank – vintage & op z’n retour

Inhoudsopgave

Het is altijd een dilemma wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe bank. Ga je voor een bank van stof of van leer? Leren banken waren vooral een jaar of 30 terug enorm populair, maar de leren bank is nooit helemaal verdwenen. Nieuwe banken kun je evengoed met een lederen bekleding kopen, maar de stoffen bank wordt het vaakst gekozen. Dat is niet zo vreemd, omdat een bank van stof ten eerste goedkoper is en het stof in combinatie met de vorm en bepaalde materialen maken de bankstellen geschikt voor vrijwel ieder interieur. Terwijl lederen banken vaak in klassieke of juist moderne inrichtingen het beste tot hun recht komen. In onze blog vertellen we meer over de leren bank en we geven een aantal handige tips en trucs.

Volop keuze uit leren bankstellen

Ondanks dat de leren bank op z’n retour is en dat de banken met een bekleding van stof immens populair zijn, hoef je jezelf geen zorgen te maken over een beperkte keuze. Leren bankstellen zijn nog altijd volop verkrijgbaar. In verschillende vormen, maten en zelfs kleuren. Leer komt feitelijk in alle kleuren die je maar kunt verzinnen en 30 jaar geleden was bijvoorbeeld een Chesterfield bankstel een populaire keuze, omdat dit ten eerste een klassiek bankstel was die voor aanzien zorgde en je had volop keuze uit verschillende kleuren. Tegenwoordig is dat niet anders, maar nu kun je ook goedkopere leren bankstellen in uiteenlopende kleuren kopen. Of je nu op zoek bent naar een knalgele of een diepzwarte bank.

Verschillende prijsklassen

Bankstellen zijn in uiteenlopende prijsklassen te koop. Of je nu kiest voor een bank met een bekleding van stof of leer. De belangrijkste regel is dat hoe duurder de bank is des te beter de kwaliteit is. Bij een leren bank kan de levensduur variëren van 3 tot wel 30 jaar. Hier geldt zeker dat duurdere leren banken veel langer meegaan dan goedkopere varianten. Uiteraard is dat ook afhankelijk van hoe intensief een bank wordt gebruikt en hoe goed die wordt onderhouden. Een leren bank heeft overigens ook veel meer onderhoud nodig dan een stoffen bank.

Hoe houdt je een leren bank mooi?

Een leren bank is vrij eenvoudig mooi te houden, maar je moet er wel wat tijd en energie in stoppen. Een leren bank afnemen met een natte doek is verre van voldoende om de bank schoon en fris te houden. Je hebt een speciaal schoonmaakmiddel nodig als je de bank goed wilt onderhouden. Na het reinigen is het ook van belang om de bank met een speciaal middel in te vetten. Dan blijft het leder goed beschermd en voorkom je lelijke scheuren en krassen. Hoe vaak je de bank moet reinigen en moet invetten is afhankelijk van welk leer de bank is gestoffeerd. 

De leren bank - vintage & op z’n retour

Wat zijn de voordelen van een leren bank?

Een leren bank heeft een aantal voordelen en daarom is het nog altijd een serieuze optie wanneer je op zoek bent naar een nieuw bankstel. Allereerst gaat een leren bank veel langer mee dan een bank van stof. Mits je deze goed onderhoudt! Het onderhouden van een leren bankstel is ook makkelijker. Je hoeft de bank alleen maar uit te zuigen en af te nemen met een speciaal schoonmaakmiddel. Je moet de bank wel regelmatig invetten om het leder mooi te houden. Vlekken zijn makkelijk te verwijderen. Dat is bij een bank van stof wel een ander verhaal. Ook kan vuil en viezigheid zich veel beter hechten aan de vezels van een stoffen bank.

De leren bank heeft ook een optimaal zitcomfort, maar dit verschilt in alle eerlijkheid wel per persoon. De één vindt het heerlijk zitten terwijl de ander juist de stoffen bank prefereert. Dus hier komen persoonlijke voorkeuren zeker bij om de hoek kijken. Een ander pluspunt is dat een leren bank en zeker een vintage leren bank je woonkamer een stoere uitstraling geeft. Let er dan wel op dat een leren bank ook bij het interieur past. Zoals gezegd past een leder bankstel perfect bij een klassiek, modern of industrieel interieur.

De nadelen van een leren bank

Een leren bank heeft ook wat nadelen. Ten eerste zijn leren bankstellen en dan vooral kwalitatief goede banken prijzig. De keerzijde van de medaille is dat ze wel jarenlang meegaan als je ze ook goed onderhoudt. Het onderhouden en schoonmaken vergt wat tijd en energie, want je moet de bank zuigen, afnemen en desgewenst ook invetten. Hier heb je ook speciale schoonmaakmiddelen voor nodig.