Vloerkleed kopen; 5 aandachtspunten & valkuilen

Vloerkleed kopen; 5 aandachtspunten & valkuilen

Inhoudsopgave

Een vloerkleed kan een kamer of ruimte maken of breken en je moet dus op een aantal dingen letten wanneer je er eentje wilt kopen. Als je de juiste keuzes maakt kan een vloerkleed echt een verrijking zijn en zelfs voor meer gezelligheid en sfeer zorgen. Zelfs voor meer innerlijke rust, want een mooi ingericht huis straalt warmte en rust uit. En dat is natuurlijk goed voor je welzijn. Als je wilt weten hoe je de beste keuzes kunt maken adviseren we je om snel verder te lezen, want in onze blog vertellen we meer over de 5 aandachtspunten en de valkuilen als je een vloerkleed wilt kopen.

Persoonlijke smaak speelt een belangrijke rol

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt vloerkleed moet je jezelf zeker laten leiden door je persoonlijke smaak. Kies alleen voor kleuren en patronen die naar je smaak zijn. Anders wordt het vloerkleed een doorn in het oog. Maar wees jezelf er wel van bewust dat het vloerkleed ook de elementen in jouw interieur moet verbinden. Dat zorgt immers voor een sfeervolle uitstraling. Kies dus wel voor kleuren en patronen die ook bij jouw interieur passen!

De maten en vormen van vloerkleden

De maten en vormen van vloerkleden spelen eveneens een belangrijke rol in hoe mooi of hoe lelijk een vloerkleed staat. De woontrend van het moment is om voor natuurlijke en golvende vormen te kiezen. Dus het is ook niet zo vreemd dat bijvoorbeeld het ronde vloerkleed op dit moment enorm trending is. Maar heb je daar wel de ruimte voor en maakt het je woonkamer niet te druk? Daar moet je wel goed naar kijken! Ook is het belangrijk dat je een vloerkleed in de juiste maat kiest. Een te groot of een te klein vloerkleed kan het interieur verpesten. Houdt er wel rekening mee dat meubels wel gedeeltelijk op een vloerkleed mogen staan. Dat geeft juist een mooi effect en je maakt van je kamer ook echt een mooi geheel.

Vloerkleed kopen? Let op de materialen

Een andere trend die we zien is dat steeds meer mensen kiezen voor het vloerkleed van synthetische materialen. Bijvoorbeeld het vloerkleed van Polypropyleen. En dat heeft een reden. Ten eerste zijn deze vloertapijten een stuk voordeliger en ze zijn van duurzaam en stevig materiaal gemaakt. Ze gaan dus veel langer mee en ze zijn ook veel makkelijker te onderhouden en schoon te maken. Heb je bijvoorbeeld huisdieren of kleine kinderen? Dan is een synthetisch vloerkleed een veel betere keuze. Een vloerkleed met te hoge of te fijne polen zorgen voor problemen en een minder wooncomfort. Ze zijn lastiger schoon te maken en je huisdieren kunnen zelfs met hun nagels blijven hangen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Belangrijke tip! Voor in een kinderkamer kun je het beste kiezen voor een speciaal speelkleed.

Vloerkleed kopen; 5 aandachtspunten & valkuilen

De prijs is minder belangrijk

Natuurlijk willen we de beste deal scoren en het liefste nog wat geld in de knip overhouden, maar bij vloerkleden is het niet slim om op een euro meer of minder te kijken. Het gaat echt om de kwaliteit en de functionaliteiten van het vloerkleed. Als dat betekent dat je iets meer geld uit moet geven dan is dat zo. Dan heb je wel een kleed waar je optimaal van kunt genieten en jarenlang plezier van hebt.

Vloerkleed correct reinigen

Als je eenmaal de juiste keuzes hebt gemaakt en een mooi vloerkleed hebt liggen, begint de stress om ieder vuiltje of een vlek die je op het kleed ziet. Wanneer je kinderen of huisdieren met modderpoten over het kleed banjeren slaat de paniek al snel toe. Je pakt een emmer sop en je begint druk te boenen. We snappen de reactie heel goed, maar dit is natuurlijk geen slimme aanpak. Sowieso moet je jezelf op dat moment afvragen of je wel het juiste kleed hebt gekocht. Wellicht had je beter voor een vloerkleed van Polypropyleen kunnen kiezen, want deze zijn super eenvoudig te reinigen. Heb je toch een kleed van een ander materiaal? Gebruik dan warm of lauw water en begin met deppen. Ga niet boenen of wrijven, want dan maak je het alleen maar erger terwijl je ook nog eens de vezels van het kleed ernstig kan beschadigen!

Leg een kleed niet in de volle zon

Heb je een huis met veel lichtinval en zonlicht? Let er dan een beetje op dat je het kleed niet in de volle zon neerlegt. Tenzij je een vloerkleed van synthetische materialen hebt gekocht. Traditionele vloerkleden zijn minder goed bestendig tegen UV-straling. Zonlicht kan een kleed beschadigen en effect hebben op de kleuren. Kortom, zonlicht verkort de levensduur van je vloerkleed.